• Услови за користење

БОБИНКИ – природни витамини

За време на летната и есенската сезона, имаме огромна разновидност на вакви плодови.

 

Бобинки се многу чести во словенските земји. Постои огромна количина на пијалоци и јадења кои се подготвуваат со додавање на мирисна овошје.

Вообичаени бобинки вклучуваат брусница, рибизли, вибурун, брусница, боровинки, малини, капини, огрозд, боровинки, јагоди, јагоди и други.

Повеќето од горенаведените растенија живеат во умерени географски широчини, што предизвика нивна широка дистрибуција во Украина, Русија, Белорусија и други земји од поранешниот Советски Сојуз.

Тешко е да се преценат придобивките од ваквите плодови за здравјето на луѓето. Денес ние ќе ви кажеме каков ефект врз телото има употреба на различни бобинки.

Таквите информации ќе помогнат да се избере вистинската исхрана во летните месеци. Се разбира, тоа треба да содржи голем број на вкусни, миризливи плодови.

Корисни својства на боровинки познати на човештвото за многу години. Овие плодови имаат одличен вкус. Боровинки може да се консумираат свежи, замрзнати, сушени.

Дури и со долгорочно складирање во неа останува поголемиот дел од хранливите материи. Секој одамна знае дека овој производ помага да се нормализира работата на визуелниот систем.

Екстрактите од боровинки се продаваат во аптеките. Тие се прикажани кај пациенти со различни офталмолошки заболувања.

Оваа Бери е богата со витамини Б, како што се пантенолна киселина, тиамин, никотинска киселина, пиридоксин. Боровинки содржат голема количина на аскорбинска киселина, односно витамин Ц.

Производот го храни телото со такви минерали како калциум, калиум, магнезиум, фосфор, бакар, натриум, железо.

Боровинки, исто така, содржат голема количина на органски киселини, кои се неопходни за нормален метаболизам. Боровинки содржат антоцијани.

Овие супстанции се класифицирани како антиоксиданти. Така, боровинките го успоруваат процесот на стареење и го спречуваат појавувањето на слободните радикали кои предизвикуваат рак.

Нутриционистите велат дека бобинки помагаат да се исчистат цревата од токсини, токсини и соли од тешки метали. Благодарение на ваквите својства, општата благосостојба на лицето и неговиот изглед се подобрени.

Покрај тоа, боровинки имаат прекрасен вкус и се користат за правење на џемови, џемови и други подготовки за зимата.

Viburnum овошје

Калина е медицинска бери, која првенствено не се користи за кулинарски цели, туку за лекување на разни болести.

Овој производ содржи огромна количина на аскорбинска киселина. Доволно е да се јаде само неколку бобинки за да се обезбеди телото со дневна стапка на витамин Ц.

Калина помага во борбата против респираторните заболувања, бидејќи го зајакнува имунолошкиот систем. Бобинки се препорачува да се користат кај болести на горниот респираторен тракт – болки во грлото, тонзилитис, фарингитис. Калина е индицирана за бронхитис и пневмонија.

Редовната употреба на инфузии и декорации на бобинки помага да се нормализира работата на гастроинтестиналниот тракт.

Овој ефект се постигнува поради фактот што viburnum содржи во својот состав огромна количина на танини и пектински супстанции.

Оваа Бери има диуретичен ефект врз телото. Исто така, viburnum помага да се нормализира крвниот притисок кај пациенти со хипертензија и хипотензија.

Многу лекари веруваат дека редовното консумирање на бобинки помага да се подобри хемискиот состав на крвта. Овошјето помага да се спречи анемија.

Психотерапевтите ги проучувале својствата на бобинки и дошле до заклучок дека viburnum помага да се подобри психо-емоционалната состојба на пациентите.

Редовното консумирање на бобинки ви овозможува да се справите со стресот и да го спречите развојот на депресивни состојби. Во народната медицина, viburnum се користи во многу рецепти за третман на речиси сите болести.

Брусница

Брусницата е уште еден производ кој може да се смета меѓу најкорисните плодови. Нејзините плодови содржат огромна количина на витамин Б, вклучувајќи и никотинска киселина.

Оваа супстанција е неопходна за правилна апсорпција на витамин Ц. Во исто време, боровинки не содржат големи количини на аскорбинска киселина, како црна рибизла или дива роза.

Бобинки ги заситуваат клетките на телото со минерали, вклучително и јод, магнезиум и калиум. Боровинки може да се чуваат долго време, тие можат да бидат замрзнати.

Сепак, нема да ги загуби своите корисни својства во текот на следните 12 месеци. Исто така постои и друг начин за складирање на овошјето.

Тие можат да бидат исполнети со вода и испратени на темно ладно место. Брусница содржи огромна количина на органски киселини кои не дозволуваат да се влоши и да ги загуби своите лековити својства.

Бобинки го насладуваат телото со антиоксиданти. Така, боровинки го забавуваат процесот на стареење. Го подобрува имуниот и кардиоваскуларниот систем.

Сок од брусница е одлична алатка која помага да се излечат респираторни заболувања. Исто така, овој пијалок значително ја подобрува состојбата кај жените кои страдаат од циститис.

Постојат научни студии кои докажуваат дека брусницата ја стимулира активноста на мозокот, ја подобрува меморијата и ја зголемува ефикасноста.

Во овој случај, бобинки мора да се консумираат од хипертензивни пациенти, бидејќи тие помагаат да се зајакнат ѕидовите на крвните садови и да се нормализира крвниот притисок.

 

Употребата на боровинки

Корисните својства на боровите од каулин се проучуваат долго време. Плодовите на ова растение имаат пријатен освежувачки кисело-горчлив вкус. Фабриката расте дури и во студена клима и сака неплодна почва.

Lingonberry содржи органска бензоева киселина, која е природен и сосема безопасен конзерванс. Овие корисни бобинки поради овој состав може да се чуваат долго време.

Lingonberry содржи голема количина на аскорбинска киселина. Поради ова, неговата употреба помага да се подобри работата на имунитетот.

Телото почнува подобро да се спротивстави на заканите од надвор – бактериски, вирусни, габични инфекции. Lingonberry содржи и флавоноиди и лигнани.

Овие специфични соединенија го спречуваат развојот на рак кои го загрозуваат човечкиот живот. Lingonberry е богат со минерали: манган, бакар, хром.

Редовното консумирање на овошје го намалува нивото на шеќер во крвта, го нормализира крвниот притисок, ја отстранува жолчката и камењата од телото.

Lingonberry, исто така, има антипиретични својства, така што пијалоците од него се индицирани за респираторни заболувања. Важно е да се напомене дека плодовите го нормализираат метаболизмот во телото. Lingonberry промовира подобро варење на протеини.

Lingonberry, како и многу други плодови, е од голема корист за човечкото тело. Нивната употреба е задолжителна и за децата и за возрасните.

Придобивки од рибизла

Црна рибизла е најчестата Бери која е рекордер во содржината на аскорбинска киселина.

Доволно е да се јаде мала грст плодови за да се обезбеди телото со дневна стапка на витамин Ц. Покрај тоа, рибизлите имаат прекрасен вкус. Се користи за производство на компоти, џемови, конзерви, овошни напитоци.Корисни својства на црните плодови на рибизла се состојат од висока содржина на витамин А, П, Б, Е и минерални материи: железо, калиум, манган, фосфор, сребро, сулфур, бакар.Јадењето црна рибизла е извонредна превенција на анемија од дефицит на железо. Корисни ефекти врз здравјето имаат фитонциди и есенцијални масла кои го сочинуваат плодот.Постои огромна количина на различни бобинки. Сите тие се повеќе или помалку корисни за човечкото тело.Исхраната на секој човек треба да се состои од значителна количина на витамин. Сепак, никој нема да го оспори фактот дека бобинки се природни извори на огромен број на корисни макронутриенти. Лето богатства на витамин А може да го збогати човечкото тело со толку голем број на корисни компоненти што е доволно за цела година. Во исто време постојат голем број на уникатни производи кои ја подобруваат работата на разни органи. Ви го презентираме вашето внимание на најкорисните бобинки во светот, придонесувајќи за подмладување, зајакнување на косата, ноктите и сл. Па, што сакаш да знаеш која Бери е најкорисна?



 






 



 





 

Related Articles

Временска прогноза