• Услови за користење
  • Импресум

ФА „КИТКА“ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВЕЛЕС 2019“

Фестивалот стартувашe со традиционално дефиле на сите учесници  низ велешките улици се до бината во амфитеатарот на Младинскиот парк каде се одржа свеченото отворање и првата фестивалска вечер.

Настапија домаќините од Фолклорниот ансамбл „Вила Зора“, а потоа фолклорните групи:„Санта Луција“ од Сардинија –Италија, КУД „Свети Сава“ од Република Српска БиХ, КУД „Кочо Рацин“ од Скопје,„Пржигда“ од Полска и Х.Е.М од Турција.

Фестивалот ќе трае до 6 јули, а годинава учествуваат вкупно 17 ансамбли од кои 11 се од земјава и шест од странство од Италија, Полска, Република Српска-БиХ, Хрватска, Бугарија и Турција.

На програмата, вечерва во 20.30 часот на истата сцена во Младинскиот парк ќе настапат „Распеани велешани“,Фолклорните групи „Морава“ од Бугарија и Х.Е.М. од Турција.ФГ „Санта Луција“ од Сардинија Италија, КУД „Свети Сава“ Р.Српска БиХ, ФГ „Пржигода“ од Полска и  Фолклорниот ансамбл „Китка“ од Ораовица Радовиш.

 


 


 

  
 

Related Articles

Временска прогноза