• Услови за користење
 • Импресум

27 ЈУНИ – СВЕТСКИ ДЕН НА РИБОЛОВОТ

Светски ден на риболовот. Прослава на Светскиот ден на риболовот: кога и како?

Се прашувам што би направиле милиони луѓе ширум светот ако немало риболов. Веројатно, тие размислуваа со часови – што би направиле и како резултат на тоа, сепак ќе излезе на риболов.
Од крајот на минатиот век, Светскиот ден на риболовот засекогаш влезе во меѓународниот календар, а се одбележува на 27-ми јуни. 

Римска конвенција

Резолуцијата за Денот на рибарството беше усвоена во Рим, за време на конференцијата за прашања поврзани со рибарството. Од 1985 година, празникот доби официјален статус, а еден од најомилените машки хоби е свој ден во годината.

Легендата

За повеќето, риболов не е само риболов за храна, туку вистинска филозофија, начин на живот, ретки моменти на осаменост со природата. Значењето на оваа активност не може да се објасни, тоа е можно само да се разбере во процесот. Дури и мал улов не значи дека риболовот не успеа. Ова може да се спореди со фудбалски натпревар, завршувајќи со нерешен резултат, но со огромен број опасни моменти. Заради риболовот, луѓето се подготвени да направат нешто: да се качат во нај влажно, команово место, да се разбудат пред зори и да одат со тешка опрема на другиот крај на регионот. Посебен разговор фанови на зимскиот риболов.

Спортски риболов

Исто така постојат и професионални рибари кои претворија хоби во начин на заработка. Не зборуваме за професионални рибари кои заработуваат од риболов, зборуваме за спортисти. Голем број риболовни натпревари се одржуваат во светот, каде што учесниците се проверуваат за брзината и квалитетот на риболов. Откако рибата е фатена, таа се ослободува назад во езерцето. Во овој случај, рибата се однесува на спортска опрема.

Светскиот ден на риболовот се слави секоја година. Овој датум е постојан и паѓа на 27-ми јуни. Празнувањето не е вклучено во листата на незаборавни настани во историјата на Руската Федерација. Во календарот на производство не е означено со црвено.

Историја на одмор

Таквото хоби како риболов има долга историја, а првиот настан за решавање на прашањата во оваа област беше донесен во 1984 година. Меѓународната конференција се одржа во Рим, а од 1985 година, луѓето од целиот свет почнаа да го слават овој датум. Формирањето на празникот се потврдува со посебен документ. Тоа не е резолуција или декрет. Весникот повеќе потсетува на содржината на препораките што се наменети за владите на сите држави во светот. Документот се осврнува на потребата за заштита на биосистемот и заштита на природните ресурси.

Но, на 27 јуни, многу експерти го нарекуваат нивниот датум. Воспоставувањето на оваа прослава имаше за цел, меѓу другото, да го зголеми престижот на таквите професии. Празникот се смета за професионален ден од оние кои до одреден степен се поврзани со полето на риболов. Ова се екипи на бродови кои вршат комерцијални активности, професионалци и риболов ентузијасти.

За возврат, голем број вработени во специјализираниот инспекторат, наставниците и учениците од образовните институции од областа на управувањето со водите го прославуваат овој датум. Значењето на овој празник е потврдено со фактот што милиони луѓе од целиот свет ја нарекуваат риболов омилена форма на слободно време, што тие уживаат во задоволството штом ќе имаат слободна минута.

Повеќе од 30 години (од 1985 година), сите рибари и мажи (по сите, секој човек во туш е малку рибар) во светот имаат причина повторно да се соберат во природата за да го направат својот омилен рибен бизнис.

Во 1985 година, во главниот град на Италија, се одржа конференција на тема реки и морски риби, каде што беше одлучено да се организира прослава за сите рибари. Сега, овој ден на 27 јуни официјално е Светскиот ден на риболовот и им припаѓа на сите риболовни ентузијасти насекаде во светот.

Цел на одмор

Празник има за цел уште еднаш да нагласи дека аматерскиот и спортскиот риболов се многу различни од индустриското рибарство. Значи, целта на риболовот е одмор и забава, а не да се извлече максималниот износ на добивка и фатат.

Целта на празникот, исто така, е да се привлече вниманието на фактот дека риболовот не е само хоби, туку начин на живот и важна неопходност во нашите бурните времиња.

Како што е наведено

Најпопуларниот вид активност на 27-ми јуни на риболов ден е, се разбира, риболов. Во многу земји, натпреварите за турнири и риболов се одржуваат во чест на овој датум, во кој можат да учествуваат не само професионалци, туку и аматери и почетници.

Ако нема желба да се натпреварувате со некого, тогаш најочигледен ќе биде да го поминете овој ден во тишина во природата, опкружен со вода и омилена риба. Во отсуство на таква можност, секогаш постои вистински пријател – телевизор кој ќе ги прикаже двете натпревари и едноставни програми за риболов.

За жените, ова е одличен начин да се посвети време за себе, како и да се изненади вашата сакана со неочекуван подарок во форма на риболовна опрема и одлична реакција на неговата вест за риболов со пријателите.

Дали знаевте дека …

 • Постои таква конкуренција како спортски риболов. Рибарите професионалци се натпреваруваат во квантитетот и квалитетот на улов. Во овој случај, сите риби делуваат како спортска опрема, и затоа, по мерењето и оценувањето на уловот, сè се ослободува назад во резервоарот.
 • Анабасовата риба живее во југоисточна Азија и Индија. Нејзината особеност е тоа што може да излезе од водата до земјата, па дури и да се движи по неа! Во овој режим, рибата може да помине до 8 часа!
 • Постојат видови на риби кои можат да го променат полот, во зависност од она што е најпотребно во моментот. Значи, природата се заштитила од истребување на видови.
 • Најстарата рибарска кука, пронајдена од археолози, е околу 2000 години. Со други зборови, риболовот не е само корисно хоби, туку и се пренесува преку векови.
 • Рибите имаат боја визија.
 • Најспорота риба во светот е поморско. Тој е единствениот вид риба што пливаат во исправена положба.
 • Во Јапонија и Кина, имаше риболов со корморанти. Жителите едноставно ставија јака на птицата за да не ја проголта рибата и да ги остави. Денес, овој начин на добивање на храна стана застарен поради суровоста.
 • Компјутерски научници создадоа специјални симулациски игри за риболов за досадно љубители на риби во зима.
 • Најважниот плен, кој бил фатен од мамката, изнесувал 1208 килограми. Белата ајкула имаше среќа да го фати жител на Јужна Австралија во 1959 година.

Видео: 9 луди улови во морето

Секоја година на 27 јуни се одбележува празник ширум светот – Денот на риболовот. Ова е прилично млад празник, кој постоел три децении. Денот на риболовот се одбележува од 1985 година, но за време на овој период, тој беше зафатен не само од професионалци од рибарската индустрија, туку и од обичните аматери.Риболовот се разликува од риболовот, бидејќи тоа не е само одмор на брегот на резервоар со риболов стап во рака – тоа е напорна работа и многу важна гранка на модерната светска економија. Во многу земји од светот риболовот е водечка насока на економската активност. Затоа, Денот на риболовот го слават милиони луѓе ширум светот.

Како започна риболовот?

 Според археолозите, риболовот како вид на човечка активност потекнува од палеолитската ера. Древните племиња кои се населиле на бреговите на морињата и океаните, секој ден било неопходно да се добие храна.Посебно важно рибарство стекнато во оние области каде што немаше можност да се одгледува добиток. Затоа, не изненадува тоа што целиот живот, предметите за домаќинството и верските идеи на таквите племиња биле поврзани со риболов. Оваа окупација ден по ден ги хранат нашите предци стотици години. Од особена важност беше риболов во северните региони на Америка, меѓу скандинавските племиња, на север и исток од модерната територија на Русија.

Сепак, не сите делови на светот риболов беше само начин да се добие храна. На пример, во древниот Египет, богатите луѓе го сметале риболовот како одмор, со задоволство посветувајќи слободни денови на тоа. Жителите на Стариот Рим, исто така, уживале во забава – верувале дека риболовот им помага на концентрацијата и возовите издржливост и трпеливост.

Историчарите успеаја да утврдат дека првиот риболов пол се појавил пред повеќе од 16 илјади години. До тоа време, рибарските племиња користеле разни замки како плетени кошеви и мрежи. Пронаоѓањето на куката беше вистинска револуција во риболов. Првите куки се направени од специјално третирани коски на животни и риби, како и дрвени јазли. Во бронзеното време, куките се направени од метал, поради што нивната издржливост се зголемува, квалитетот на мелењето е подобрен.

Риболов во средниот век

  Во средниот век, риболовот достигна значителен обем, а жителите на развиените европски земји дознаваат дека оваа индустрија мора да се контролира на државно ниво. На пример, во средновековна Франција, само професионалните рибари користеле привилегирани права за риби, а со нив свештенство и благородништво.Во 1496 година во Англија, првиот печатен водич се појавил на опрема за риболов, апарати, методи на baiting и други аспекти на риболов. Чудно е доволно, но авторот на првиот трактат за риболов беше жена – Џулијан Бернерс. Друга пишана работа за рибарството, насловена како “Риболов”, беше објавена во 1653 година.

Како што се развиваше, риболовот природно се подели на два сектора: професионален, кој беше важен сектор во економијата на земјата и аматерски (спортски), кој се користеше за рекреација и забава за луѓето.

Зошто го одобри Денот на рибарството?

Неодамна, риболовните методи се променети без признавање, а ова особено важи за комерцијалниот риболов. Плетени кошеви и домашни мрежи одамна ги нема. Во служба на современите рибари продавници се моќни садови и траки, овозможувајќи секој ден да се фати риба во огромно ниво. Покрај тоа, ловокрадците, исто така, лов на вредни ресурси. Ова ниво на производство става многу видови на комерцијални риби на работ на истребување.Со цел заеднички да се решат проблемите што произлегуваат од областа на рибарството, водечките светски сили започнаа да одржуваат меѓународни конференции за регулирање и развој на рибарството. На следната таков состанок, кој се одржа во 1984 година во Рим, Италија, беше одлучено да се одобри Светскиот ден на риболовот и да се прослави на годишно ниво на 27 јуни. Следната година, на 27 јуни 1985 година, Светскиот ден на рибарството беше прославен за прв пат.

Работата на професионалци во оваа индустрија е тешка и груба. Затоа, Светскиот ден на рибарството за нив е празник кога може да се доживее посебна рибарска заедница и солидарност. На овој ден, вработените во рибарската индустрија не само што подготвуваат извештаи и извештаи за нивните активности, туку и одржуваат натпревари во вештина.

Професионалниот риболов не е еден вид активности на отворено во природа, туку тешка и сериозна работа на голем број луѓе. Промената на методите за производство и влошувањето на состојбата во животната средина во светот бараше зголемено внимание на светската заедница за потребите на индустријата. Така се појави Светскиот ден на риболовот, кој не само што се професионалци, туку и аматери ги радува славењето. Ви препорачуваме да зборувате за напорна работа на луѓето ангажирани во чесна работа.

Историјата на појавата и развојот на риболов

Традиционалното окупација на човекот потекнува од старата палеолитска ера. Племиња кои живеат на бреговите на резервоарите, а не се занимаваат со одгледување на добиток, ја добиваат својата храна преку риболов. Многу векови, начинот на живот, алатките и верската догма ја послушаа тешката потреба. Риболовот беше главната окупација на луѓе кои живеат во Северна Америка, Алјаска, на територијата на модерните скандинавски земји. Жителите на северните и на источните региони на Русија, исто така, се хранат со морски плен.

Археолошките истражувања го потврдија фактот за пронајдокот на првата рибарска прачка пред повеќе од петнаесет стотини години. До тоа време рибарите користеле примитивни средства во форма на корпи со јажиња и мрежи.

Првите куки беа направени само во III милениум п.н.е. Примитивни уреди се направени од животинска коска, дрвен јазол, парчиња железо. Модерните тела се направени од нерѓосувачки метални легури.

Обидите да се рационализира античката окупација се појави во средниот век. На пример, во Франција, риболовот бил дозволен само на значајни луѓе, свештеници и работници за обработка на работилници. Британците создадоа проширен прирачник со детален опис на видовите на опрема, убоди, видови на мамки и други сложност на професијата.

Подоцна риболов беше поделен на три категории:

 • риболов  – големи рударски активности, кои значително влијаат врз економскиот развој на земјата;
 • потрошувач  – единствен риболов за естетско задоволство и гастрономско задоволство;
 • спорт  – меѓународни првенства за фаќање на одредени видови риби, со одобрени правила, прописи, како и дозволени видови на опрема.

Рекордните достигнувања на спортски ловци се евидентирани во меѓународни протоколи, документарната потврда на победниците се лични фотографии со улов во нивните раце.

Цели и цели на Светскиот ден на риболовот

Денес, кога напредокот неуморно се стреми напред, методите на фаќање на риба исто така стануваат посовршени. За жал, некои од нив се здобија со појава на варварска потрошувачка, кога луѓето не размислуваат за иднината, но се загрижени само за денешниот резултат. Неписмените активности и намерното ловење доведоа до фактот дека толку многу видови риби станаа загрозени.

Друг главен глобален проблем беше разграничувањето на производствените области. Хаотичното движење на плитки низ ширините на светските океани ги ограничува можностите на рибарите.

За да се решат овие и многу други проблеми, претставниците на различни земји периодично се среќаваат на симпозиуми за развој и стабилизација на индустријата. На еден од вакви настани во јуни 1984 година во италијанскиот Рим, беше усвоена одлука дека Светскиот ден на риболовот ќе се прослави секој 27-ми јуни. Во календарите на Руската Федерација и неколку земји од поранешниот СССР има слична прослава – Денот на рибарството. Почетниот датум се слави секоја година секоја втора недела од јули.

Како е значаен ден

Официјалните теренски асоцијации и организации подготвуваат извештаи, извештаи со информации за фактичката состојба на индустријата. Претставниците на државните власти на церемонијални настани ги поттикнуваат најдобрите лидери со награди и вредни награди.

Во риболовните задруги на празничните честитки се слушаат концерти, натпревари и натпревари. Значајниот датум е уште една прилика за рибарите да ги покажат своите таленти и вештини во риболовните натпревари.

 

 

Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови за користење

 

Related Articles

Временска прогноза