• Услови за користење
 • Импресум

Здрава храна

 • КРУША – здрава, сочна и вкусна…
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Латинското име на крушата е Pyrus communis која заедно со јаболкото и дуњата спаѓа во фамилијата Rosacease. Постојат неколку стотици видови круши, секој вид со различен облик, боја, големина и вкус. Тие се сочни, благи и со малку зрнеста структура. Kрушата не е само вкусна, исто така е и неверојатно корисна. Модерната наука денес говори за минералите, витамините и […]

 • ЛЕБЛЕБЛИЈА – Богатство за целиот организам, хранлива и благотворна
  Posted in: Здрава храна

  Леблебија (наречен и наут и слануток; науч. Cicer arietinum) — претежно полјоделска, но и градинарска култура која на просторот од поранешна Југославија највеќе се одгледува во Македонија и далматинска Загора. Се смета за една од најраните култивирани растенија и нејзини остатоци се пронајдени во Блискиот Исток, стари до 7.500 години. Латински називи: Cicer arietinum, Cicer […]

 • ГОРНИЦА (Дива круша) – моќно растение
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  ГОРНИЦА  – грмушка или мало листопадно дрво со бодливи леторасти, расте во Јужна Европа и во Западна Азија. Листовите се јајчесто издолжени, одоздола сивозелени, влакнести. Цветовите се бели, плодовите ситни, тркалезни, жолтокафеави крушки, богати со склеренхимски клетки и со танин. Термофилен и ксерофилен вид, со општа распространетост во Македонија, на топли и суви страништа. Дивата […]

 • БОБИНКИ – природни витамини
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  За време на летната и есенската сезона, имаме огромна разновидност на вакви плодови.   Бобинки се многу чести во словенските земји. Постои огромна количина на пијалоци и јадења кои се подготвуваат со додавање на мирисна овошје. Вообичаени бобинки вклучуваат брусница, рибизли, вибурун, брусница, боровинки, малини, капини, огрозд, боровинки, јагоди, јагоди и други. Повеќето од горенаведените […]

 • ПЧЕНКА -лек од природата
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Ја препорачуваат варената пченка како додаток на оброк, а покрај придобивките кои ги нудат, таа е и нискокалорична. Пченката е билка што потекнува од Средна и од Јужна Америка. Се одгледува во умерени и топли делови од светот. Таа во голем дел од светот стана основна храна, со целосно производство што го надмина производството на […]

 • ДРЕНКА – магично дрво!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Дрен или обичен дрен (науч. Cornus mas) — вид цветно растение од семејството дренови (Cornaceae), расте во јужна и југоисточна Европа (од Франција до Украина вкл. Македонија), Ерменија, Азербејџан, Грузија, Иран, Турција, Либан и Сирија. Ова е средна до голема листопадна грмушка или мало дрво кое достигнува висина од 5–12 м и има темнокафеави гранки […]

 • ОРИГАНО
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Ориганото е медитеранска билка која важи за една од најлековитите билки на светот. Ориганото е многу ценето поради неговото масло, кое се добива од диви видови оригано преку посебен процес на дестилација, за да се сочуваат сите негови својства. Обичното оригано или планинскиот чај, односно Origanum vulgare е вид на оригано кој потекнува од Европа […]

 • БИБЕР
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Црниот пипер (или бибер; науч. Piper nigrum) е тропско ползаво растение од фамилијата Пипери (Pıperaceae), чиј зрнест плод се употребува како мирудија. Пиперот спаѓа меѓу најстарите мирудии. Тоа е жбунесто растение со зрнести плодови. Најмногу успева во Индонезија, Бразил, Индија и Гвајана, а тие се и негови главни извозници. На пазарот се јавува како црн […]

 • ЖАЛФИА
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Жалфијата (науч. Salvia) е род на растенија во фамилијата усноцветни. Името жалфија генерално се однесува на обичната жалфија (Salvia officinalis), но може да се користи и за секој член на овој род. Родот Salvia вклучува близу 700 до 900 видови на грмушки, тревести повеќегодишни растенија и едногодишни растенија со речиси светско распространување. Центарот на диверзитетот […]

 • БОСИЛЕК – моќна билка
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Претставува лист од растението Ocimum basilicum и се користи како зачинска билка, гарнир за повеќе различни јадења, но и за подготовка на чај. Други имиња: босилок, фасидијан, маслиџан Англиски: basil. Босилекот е едногодишна ароматична зелена билка која расте 30-40 сантиметри од разгрането стебленце. Листовите и’ се јајцевидни и на крајот зашилени. Малите, бели цветови се […]

Временска прогноза