• Услови за користење

Магазин

 • ПОЧНУВА ЗИМСКОТО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО
  Posted in: Вести, Магазин

  Викендот што доаѓа меѓу 26 и 27 октомври односно утрото меѓу сабота и недела стрелките на часовникот граѓаните ќе треба да ги поместат за 1 час назад. Со тоа завршува летното сметање на времето и почнува зимското, при што со поместување на часовникот за еден час наназад времето во 3:00 часот ќе се смета како […]

 • КИНОЛОШКИ ВИКЕНД ВО РАДОВИШ И СТРУМИЦА
  Posted in: Магазин

  Кинолошко Друштво Фамилијарис од Радовиш, организира „Кинолошки викенд“ во Радовиш и Струмица, во Струмица ќе се одржи на 09 ноември во Градскиот парк, додека во Радовиш ќе биде на 10 ноември во Комплекс „Д-клуб“.  Повеќе информации на следниот линк: 2 x CAC – Radovish & Strumica Мисијата на кинолошкото друштво Фамилијарис, првенствено опфаќа промовирање на […]

 • 11 ОКТОМВРИ, ДЕН НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  На 11 Октомври 1941 борците од Првиот прилепски партизански одред го нападнаа бугарскиот полициски участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп, што го означи почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за  ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 Октомври е […]

 • ДЕНЕС Е МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ПОШТАТА
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  Меѓународниот ден на поштата се празнува секоја година на 9 октомври, тоа е годишнина од основањето на Светскиот поштенски сојуз (Universal Postal Union -UPU) во 1874 година во швајцарскиот град Берн. Во 1969 година на Светскиот конгрес на поштите во Токио, 9 Октомври е прогласен за Светски ден на поштите и од тогаш овој ден […]

 • ЧЕРНОЗЕМСКИ ВО МАРСЕЈ СО ПИШТОЛ ГО ЗАСТРЕЛА ЈУГОСЛОВЕНСКИОТ КРАЛ АЛЕКСАНДАР ПРВИ КАРАЃОРЃЕВИЌ
  Posted in: Времеплов, Магазин

  На денешен ден 9 октомври во 1934 година Владо Черноземски од пиштол скриен во букет пукаше и го уби во Франција југословенскиот крал Александар Први Караѓорѓевиќ. Во соработка меѓу македонските и хрватските револуционерни организации, Владо Черноземски извршил атентат врз југословенскиот крал Александар, поради неговата хегемонистичка политика на Балканот и кон Македонија. Во почетокот на 1920-те […]

 • ПОЧЕТОКОТ НА ПРВАТА БАЛКАНСКА ВОЈНА– 8 ОКТОМВРИ 1912 ГОДИНА
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  1912 година Црна Гора и објавила војна на Турција и истиот ден ги нападнала Турците кај Скадар со што почнала Првата балканска војна. По крвавите борби во кои загинале безмалку 300.000 луѓе од двете страни, Србија, Црна Гора, Грција и Бугарија во 1913 година ја отстраниле турската власт од Балканот и ги протерале Турците од Европа. Прва […]

 • 70 ГОДИНИ ОД ЗАВРШУВАЊЕТО НА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ВО ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин, Репортажа

  Здруженијата на децата бегалци од Егејскиот дел одбележуваат 70 години од завршувањето на Граѓанската војна „Да не го заборавиме минатото, но да се стремиме кон подобра иднина”. Во организација на Републичкото здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија „Тга за Југ„ и здруженијата од Скопје, Велес, Штип, Свети Николе, Радовиш, Струмица и Битола, […]

 • 21 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА МИРОТ
  Posted in: Вести, Магазин, Свет

  Секоја година на Светскиот ден на мирот се одбележува од целиот свет на 21 септември. Генералното собрание го прогласи ова како ден посветен на зајакнување на идеалите за мир меѓу сите народи и народности . На Меѓународниот ден на мирот насилствата и војните треба да запрат барем на еден ден. На денешниот ден, народите на Земјата треба […]

 • КАЛЕНДАРСКИ ОД УТРЕ ЗАПОЧНУВА ЕСЕНТА
  Posted in: Вести, Магазин

  Утре, на 22 септември, започнува есента. Тој ден на северната хемисфера е есенска рамноденица, а на јужната пак пролетна рамноденица (таму почнува пролетта), односно денот и ноќта траат подеднакво (еквиноциумски ден). Всушност поради влијанието на атмосферата и прекршувањето на сончевите зраци низ неа, на 22 септември денот ќе трае за околу 10 минути подолго (вистинска […]

Временска прогноза