Радовишка околија

 • ВО ЗНАК НА СЕЌАВАЊЕ „6-ти Ноември- денот на ослободувањето на град Радовиш“
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовишка околија

  СПОМЕНИКОТ НА ПАДНАТИТЕ БОРЦИ Радовиш — град во југоисточниот дел од Република Македонија. Градот е втор по големина во југоисточниот регион, сместен во подножјето на планината Плачковица. Градот Радовиш за прв пат се споменува во 1019 год. во Грамотата на византискиот цар Василиј II а така се викала и средновековната жупа, што покажува дека градската […]

 • „22 ОКТОМВРИ“ – Денот кога Радовиш беше запален од страна на фашистичкиот окупатор во 1944 година
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовиш, Радовишка околија

  „76 Години од палењето на Градот Радовиш од страна на фашистичкиот окупатор“ Сместен во југоисточниот дел од Република Македонија, градот Радовиш го зафаќа северозападниот дел од пространата Радовишко-струмичка котлина, односно горното сливно подрачје на Радовишка Река. Во 19 и 20 век Радовиш и околината биле под влијание на историските настани поврзани со Разловечкото, Кресненското и […]

 • 25 Август 1897 година – „ДЕДИНСКА АФЕРА“
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  Радовишка околија: ДЕДИНО 25 Август 1897.- Во атарот на селото Дедино, Радовишко, раководителот на револуционерната организација од Радовиш, учителот Тодор Станков, заедно со селската полиција убија двајца Турци колџии, а главаторот на колџиите, злогласниот Агато, ранет успеал да избега и да ги извести властите. Уште истиот ден Дедино беше блокирано од Турците, а селаните беа подложени […]

 • ПЛАНИНА ПЛАЧКОВИЦА
  Posted in: Радовишка околија

  Плачковица — средновисока планина во источниот дел на Република Македонија. Највисока точка е врвот Лисец со височина 1 754 м. Се издига помеѓу градот Радовиш и Струмичко-радовишката Котлина на југ и Кочанската Котлина на север, во правец северозапад-југоисток. Постојат повеќе легенди за потеклото на името на планината Плачковица.   Прва легенда Постојат две верзии на […]

 • Убавините на Езерото Мантово, заедно со Конче и неговата богата историја!
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  МАНТОВО – езеро во југоисточниот дел на Македонија. Сместено е на 15 км од Конче, 18 км од Радовиш и 25 км од Штип. Езерото има издолжен облик и зафаќа вкупна површина од 4,49 км2. Административно, езерото во целост се наоѓа во Општина Конче. Езерото Мантово е изградено на реката Крива Лакавица во 1978 година, […]

 • АЦО КАРАМАНОВ
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  Ацо Караманов (31. I. 1927 – 7. X. 1944) е македонски поет, раскажувач, романсиер и револуционер. Тој е еден од најистакнатите, најталентирани млади македонски личности во годините на Втората Светска Војна. Во својот краток живот, Караманов прави вистински творечки подвиг и со своето дело кое има високи естетски вредности ќе остави траен белег во македонската […]

 • РАДОВИШ 1944-1964 -Сеќавање: „20 години слободен Радовиш“
  Posted in: Времеплов, Радовишка околија

  Фото албум од 1964 година изработен од Фотосекцијата на Основното училиште „Моша Пијаде“ од Радовиш, со учителот Душко Павиќевиќ по повод „20 години слободен Радовиш“ 06.11.1964 година.    Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови          

 • АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ „ПИЛАВ ТЕПЕ“ – Наоди со широк хронолошки дијапазон
  Posted in: Вести, Времеплов, Култура, Магазин, Радовишка околија

  На археолошкиот локалитет Пилав Тепе, активно се работи на површина опфатена со градежните работи за експресниот пат Штип – Радовиш. Целта на истражувањата е одредување на стратиграфијата на локалитетот, идентификација на границите, документација и заштита на пронајдетите археолошки содржини. Наодите имаат широк хронолошки дијапазон од неолитот до средниот век, а особено бројни се наодите на […]

 • Радовишка околија: ПОДАРЕШ
  Posted in: Магазин, Радовишка околија

  Подареш е село во Општина Радовиш во околината на градот Радовиш. Овде работи ООУ „Коста Рацин“ – Основно училиште со подрачни училишта во Јаргулица и Покрајчево. Во село Подареш исто така активно работи и функционира Фудбалскиот клуб „ФК Готен„ кој се натпреварува во „Општинската фудбалска лига “,  и Фолклорниот ансамбл „ФА Подарешани“.  Според статистиката на […]

Временска прогноза