• Услови за користење
 • Импресум

Вести

 • „Првото заседание на АСНОМ“- 2 Август 1944 год.
  Posted in: Вести, Времеплов

  Првото заседание на АСНОМ претставува државно конституирање на македонскиот народ и народностите во Македонија. На него се донесени повеќе решенија, меѓу кои се решението за конституирање на антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија АСНОМ во врховно законодавство и исполнително тело на Македонија и заведување на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава, решение […]

 • ДЕНЕС СЕ СЛАВИ СВ. ПРОРОК ИЛИЈА – „ИЛИНДЕН“
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Во народното верување Свети Илија се смета за клучар кој го отклучува или заклучува небото и го пушта или запира дождот, бидејќи се верува дека тој повела со летните грмотевици. Свети Илија беше Евреин. Живееше далеку пред Христа. Потекнуваше од градот Тесвит, по што и беше наречен Тесвиќанец. Кога се роди, околу него татко му […]

 • „ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ“ – 2 Август 1903 год.
  Posted in: Вести, Времеплов

  Повик за востанието Илинденското востание било востание на македонскиот народ  против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација, одржан во Солун, донел одлука напролет да се крене оружено востание при што започнувањето и водењето на востанието им биле препуштени на окружните комитети. Конгресот на Битолскиот револуционерен округ, одржан во Смилево, одлучил да се крене општо […]

 • МАКЕДОНИЈА УТРЕ ГИ СЛАВИ ДВАТА ИСТОРИСКИ ИЛИНДЕНА
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин, Македонија

  Македонија утре ќе го одбележи Денот на Републиката „2 Август“ почетокот на Илинденското востание и Првото заседание на АСНОМ. Почетокот на Илинденското востание го објавиле камбаните во Крушево на полноќ спроти Илинден 1903 година. Околу 800 востаници го ослободиле градот, а по два дена Никола Карев ја прогласил Крушевската Република и станал нејзин претседател… Слободната […]

 • РК РАДОВИШ СО АКТИВНИ ПОДГОТОВКИ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА СЕЗОНАТА (фото)
  Posted in: Вести, Спорт

  Екипата на РК Радовиш активно работи и се реализираат тренинзи во подготвителниот период пред почетокот на новата сезона. Тренинзите се реализираат во повеќанаменскиот спортски терен при СОУ „Коста Сусинов“ во Радовиш, а екипата е комплетна со сите играчи кои ги обновија договорите и новите имиња кои се приклучија на нашиот клуб. Од управата најавуваат неколку пријателски-контролни […]

 • ПОЧИТ И ПОЛОЖЕНО СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РЕПУБЛИКАТА
  Posted in: Вести

  Денес во паркот на младите и споменикот на паднатите борци беше оддадена почит и положено свежо цвеќе по повод  „Денот на републиката“ . Свежо цвеќе положи делегација на општина Радовиш  предводена од Секретарот на општината Драги Стојанов, делегација на Советот на општина Радовиш, делегација на Сојузот на борците и Сојузот на пензионерите и делегации од […]

 • ПОДОБРА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ И НАМАЛУВАЊЕ НА ТРОШОЦИТЕ – Потпишан договор за јавно-приватно партнерство по ЕСКО модел
  Posted in: Вести, Радовиш

  Градоначалникот Герасим Конзулов и директорот на фирмата „ИНТЕРЕНЕРГО“ ДООЕЛ- Зоран Трпески потпишаа Договор за воспоставување на јавно-приватно партнерство за давање на енергетски услуги на јавно осветлување по ЕСКО модел. Проект во вредност од 1.6 милиони евра поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) кој ќе се изведува по ЕСКО модел на јавно-приватно партнерство. […]

 • ОДРЖАНА 44 СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Радовиш

  Вчера во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш беше одржана 44 редовна работна седница на Советот на општина Радовиш. Со оваа седница која беше со предложен ред од 14 точки, претседаваше Претседателот на Советот Коле Чаракчиев кој што им се заблагодари на Советници за досегашната соработка во изминатите години на релација Претседател на Совет […]

 • МУСЛИМАНИТЕ ДЕНЕС ГО СЛАВАТ КУРБАН БАЈРАМ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Муслиманите во земјава денес го слават големиот верски празник Курбан Бајрам. Според Куранот ова е празник на солидарноста, кога курбанот се раздава на немоќните и сиромашните. По утринската молитва на верниците го почнуваат три дневното славење каде се одбележува со симоблично давање на курбан. Курбан Бајрам е петтиот темел на силамот доказ на солидарноста и […]

 • ЕКОЛОШКА АКЦИЈА ЗА СОБИРАЊЕ НА СМЕТ И РАСЧИСТУВАЊЕ – Програма за инвестирање во животната средина за 2020 год.
  Posted in: Вести, Репортажа

  Екипата на фирмата “Клин Кат Сервис“ помогнати од ЈП „Плаваја“ и ангажираните лица од ЕЛС,  денес работат на расчистување на главните депонии на патот кон Планината Плачковица и дел од централното речното корито. Чистењето се спорведува во склоп на Програмата за инвестирање во животната средина за 2020 год. на Министерството за животна средина и просторно […]

Временска прогноза