• Услови за користење

Времеплов

 • 23 ОКТОМВРИ -Ден на македонската револуционерна борба
  Posted in: Вести, Времеплов

  Утре во Република Македонија се празнува 23 Октомври- Денот на македонската револуционерна борба. Празникот се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација во Солун. Имено на 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и знаме на […]

 • „22 ОКТОМВРИ“ – Денот кога Радовиш беше запален од страна на фашистичкиот окупатор во 1944 година
  Posted in: Вести, Времеплов

  „75 Години од палењето на Градот Радовиш од страна на фашистичкиот окупатор“ Сместен во југоисточниот дел од Република Македонија, градот Радовиш го зафаќа северозападниот дел од пространата Радовишко-струмичка котлина, односно горното сливно подрачје на Радовишка Река. Во 19 и 20 век Радовиш и околината биле под влијание на историските настани поврзани со Разловечкото, Кресненското и […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 22 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1721.- По две децении војување со Шведска, по што Русија излезе како нова сила на Балканот, Петар Велики се круниса за цар. Тој изврши многу важни реформи со кои Русија ја изведе од средновековната заостанатост. 1752.- Умре Александар Скарлати, италијански композитор, диригент и чембелист, основач на таканаречената „Неаполска школа“ во областа на операта. Во своите дела (околу […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 21 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1422.- Умре францускиот крал Шарл VI, кој на престолот беше 42 години. Во почетокот на владеењето бил наречен „Саканиот Шарл“, но од 1932 година поради неколкуте напади на лудило го добил прекарот „Лудиот Шарл“.  Ја предизвикал граѓанската војна во француските покраини Армањак и Бургундија, а во текот на неговото владеење Англичаните во Стогодишната војна, предводени од кралот Хенри I, во 1415 […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 18 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1469.- Кралицата Изабела од Кастиља се омажила за арагонскиот крал Фернанд II под чија круна се обединиле речиси сите шпански христијански земји. 1697.- Роден е италијанскиот сликар Џовани Антонио Канал, познат како Каналето, еден од најдобрите сликари на пејзажи во 18. век, мајстор на доловувањето на атмосферата и ведриот прозрачен колорит. Најмногу ги сликал Венеција и нејзините […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 15 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  70 п.н.е.- Роден е римскиот писател Публиус Вергилиус Маро, творец на совршени дела – песни во кои го величел римското минато. Дела: „Енеида“, „Пастирски песни“, „Песни за земјоделците“. 1529.- Турскиот султан Сулејман II се откажа од опсадата на Виена. 1542.- Роден е царот Абу ул Фат Џелалудин Акбар, еден од најголемите владетели на Индија, кој ги покори побунетите држави Гуџарат […]

 • 11 ОКТОМВРИ, ДЕН НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  На 11 Октомври 1941 борците од Првиот прилепски партизански одред го нападнаа бугарскиот полициски участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп, што го означи почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за  ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 Октомври е […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 10 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1684.- Роден е францускиот сликар Жан Антоан Вато, типичен претставник на рококо. Неговото сликарство е со деликатен колорит и осетливи цртежи воглавно посветени на темите од животот на аристократите. 1813.- Роден е италијанскиот композитор Ѓузепе Верди, кој заедно со Рихард Вагнер се најистакнатите романтичарски оперски творци на 19. век. Дела: оперите „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“, „Риголето“, „Бал под маски“, „Моќта на судбината“, […]

 • ДЕНЕС Е МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ПОШТАТА
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  Меѓународниот ден на поштата се празнува секоја година на 9 октомври, тоа е годишнина од основањето на Светскиот поштенски сојуз (Universal Postal Union -UPU) во 1874 година во швајцарскиот град Берн. Во 1969 година на Светскиот конгрес на поштите во Токио, 9 Октомври е прогласен за Светски ден на поштите и од тогаш овој ден […]

 • ЧЕРНОЗЕМСКИ ВО МАРСЕЈ СО ПИШТОЛ ГО ЗАСТРЕЛА ЈУГОСЛОВЕНСКИОТ КРАЛ АЛЕКСАНДАР ПРВИ КАРАЃОРЃЕВИЌ
  Posted in: Времеплов, Магазин

  На денешен ден 9 октомври во 1934 година Владо Черноземски од пиштол скриен во букет пукаше и го уби во Франција југословенскиот крал Александар Први Караѓорѓевиќ. Во соработка меѓу македонските и хрватските револуционерни организации, Владо Черноземски извршил атентат врз југословенскиот крал Александар, поради неговата хегемонистичка политика на Балканот и кон Македонија. Во почетокот на 1920-те […]

Временска прогноза