Киви (Actinidia deliciosa) потекнува од Jужна Кина каде е прогласенo за “национално овошје”, а како егзотично растение во Европа е донесено од Нов Зеланд, во почетокот на 20 век, каде што се засадени првите плантажи. Своето име го добило по птицата тркачка која живее во Нов Зеланд. Во зависност од местото каде што расте може да постигне височина до 9 m, а се карактеризира со меснати, сочни плодови, со интензивен вкус и кремаста структура, со мали црни семки. Денес, најголем производител на киви е Италија, а во исто толкава мера се одледува и во Нов Зеланд, Чиле, Франција, Грција, Јапонија САД, Шпанија и Израел.
Ова егзотично овошје, познато во целиот свет, се повеќе се употребува и кај нас. Некои нутриционисти го нарекуваат и „суперхрана“ бидејќи поседува идеална рамнотежа помеѓу минималниот број на калории и максималното лековито дејство што го има ова овошје врз човековиот организам. Егзотичниот мирис и вкус кријат една мала ризница на разновидни витамини, минерали и фитонутриенси кои го одржуваат и подобруваат здравјето.
Содржи дури три пати повеќе витамини Ц, во споредба со лимонот, па делува поволно на кардиоваскуларниот систем, спречува срцев и мозочен удар, го зајакнува имунитетот, зголемува апсорпција на железо (поволно при анемија) и ги заштитува непцата од крварење. Освен витамин Ц, содржи и други антиоксиданси како витамин А, Е и флавоноиди кои го заштитуваат организмот од штетните слободни радикали (против меланом, рак на црн дроб). Ова овошје изобилува со растворливи растителни влакна кои го потпомагаат варењето на храната, ја заштитуваат слузокожата на цревата, овозможуваат намалување на покачениот холестерол и шеќери во крвта и спречуваат рак на дебело црево намалувајќи ја неговата изложеност на токсични материи. Заради присутните витамини и минерали (калиум, магнезиум, натриум) спречува појава на болести на очите предизвикани со стареење.
Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови