АЈДУЧКА ТРЕВА-чудо од билка

Ајдучката трева која многу добро е позната помеѓу треварите и луѓето кои се занимаваат со алтернативен начин на лекување, е тревка која има огромно позитивно дејство врз здравјето на луѓето.

Тревката е распространета низ цела Европа и расте покрај патишта, по умерено влажни ливади и полиња и на каменети места каде има континентална клима.

 

За време на цутењето од мај до јуни се собираат цветовите и горниот дел од билката.
Отсечените делови се врзуваат во китки и се сушат во проветрени места.
Вака добиениот сув лек има ароматичен мирис и по малку горчлив и малку солен вкус.
Бидејќи стеблото не содржи лековити состојки, подобро е да се употребуваат само листот и цветот.
Поради тоа билката со поголемо стебло е помалку ценета.
Сувата билка се пакува во вреќи од јута или во картонски кутии и се чува заштитена од светлост една и пол година.

Поради големото количество горчливи материи и етерично масло, ајдучката трева се вбројуваа во горчливите лекови.

Се користи во облик на чај за подобрување на апетитот, при желудочни тегоби, надуеност и тешко варење.

Надворешно ајдучката трева се употребува слично како камилицата, за испирање, како купка и за облоги.

Поради огромното присуство на витамин Ц се дава при крвавење и хемороиди.

 

 Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза