„FIRST LEGO LEAGUE“ – Прв државен натпревар

Денес во Факултетот за Информатика во Штип се одржува првиот државен натпревар „Прва Лего Лига“ за деца од 9 до 16 години што е меѓународна мултидисциплинарна истражувачка програма која ги инспирира младите луѓе да истражуваат во науката и да решаваат реални проблеми.
 
Tемата на проектот оваа година е „Во Орбитата“ а тимовите имаат задача да идентификуваат физички или социјален проблем со кој луѓето се соочуваат за време на нивното долгорочно истражување на вселената во нашиот Сончев систем, како и да предложат решение.
„Живеете и учите во време кога дигитализацијата и новите технологии постојано се менуваат, се надградуваат, и секој ден има нов пронајдок што го менува изгледот на светот. Ова беше незамисливо во времето кога учев јас. Оваа предност мора да ја искористите“, порача Манчевски.
Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски истакна дека преку вакви активности и младите од најрана возраст покажуваат интерес за новите технологии и дигитални вештини.

Министерот додаде и дека само преку најновите технологии може да се придонесе за економскиот и социјалниот напредок во дигиталната ера, а таа цел може да се постигне само со вложување во најмладите.

Фондот за иновации и технолошки развој има посебна програма наменета за младите и ќе продолжи да дава поддршка на вакви иницијативи и активности рече директорот Јован Деспотовски.

„Навистина сум среќен што сум денес на отворањето на Првата Лего лига во Македонија. Поддршката што ФИТР минатата година ја даде на еден тим ученици од Кочани за учество на глобален натпревар во САД еве веќе се проширува и прераснува во национален натпревар, со над 100 учесници. Фондот наскоро ќе излезе со нова иницијатива за развој и поддршка на
талентирани деца,“ најави Деспотовски.

Инаку натпреварот е во организација на Факултет за информатика при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, а учествуваат 10 тимови од Кочани, Виница, Струмица, Скопје и Штип. Тимовите кои ќе ги освојат првите две места ќе одат на регионалниот натпревар што ќе се одржи во Целје, Словенија на 16 март 2019 година. Натпреварите од оваа лига се организираат во целиот свет, а оваа година учествуваат околу 40,000 тимови од 98 земји. Факултетот лиценцата за натпреварот ја доби од својот партнер „Завод Супер Главче“ од Словенија, кој е одговорен за овој регион.

www.fll.mk

 

  

 
About the author /


Related Articles

Временска прогноза