НОВ РЕЗЕРВОАР ЗА ВОДА И НОВ ЦЕВКОВОД ВО РАДОВИШ

РАДОВИШ ЌЕ ДОБИЕ НОВ РЕЗЕРВОАР ЗА ВОДА И НОВ ЦЕВКОВОД ВО ДОЛЖИНА ОД 3,5 КМ

Вчера беше одржан првиот работен состанок за проектот со кој градот ќе добие нов цевковод и резервоар за вода со што би требало да се реши проблемот со недостатоците на вода особено во високата зона на левата страна од градот.

На состанокот се дефинираа проектните активности и динамиката на реализација на овој капитален проект за општината.

  • Целта на проектот е да решиме еден од поголемите проблеми кои ги имаме во општината и да обезбедиме питка вода за граѓаните во текот на целата година. Покрај новиот резервоарот ќе бидат заменети и старите азбестно-цементни цевки со што значително ќе се подобри квалитетот на водата во водоснабнителниот систем, истакна градоначалникот Конзулов.

Проектот е финансиран со кредит од германската KfW Банка каде гарант е Општина Радовиш а изведувач на градежните работи „Жикол“ од Струмица.

Проектот предвидува нов цевковод од резервоарот во Коџа Баир до нов резервоар во Куклевица; нов цевковод од Раклиш до нов резервоар во Куклевица; нов цевковод од нов резервоар во Куклевица до дистрибутивна мрежа; нов резервоар во Куклевица V = 600 m3; потисен цевковод од пумпна станица „Куклевица“ до спојна шахта Раклиш како и набавка и транспорт, инасталација и пуштање во употреба на мерно-регулаторна опремa.

Извор: Општина Радовиш

 


 


 

  
About the author /


Related Articles

Временска прогноза