„КАРАМАНОВИТЕ СРЕДБИ“ СО ГОЛЕМИОТ ЕВРОПСКИ И СВЕТСКИ ПОЕТ ХУСТО ХОРХЕ ПАДРОН

Манифестацијата „Карамановите средби“ оваа година се организираат во знакот на големиот јубилеј „1000 години Радовиш.“ а ќе се одржат во деновите 22-24 ноември во Радовиш.

Добитник на главаната награда е големиот европски и светски поет Хусто Хорхе Падрон кој ќе биде претставен од страна на познатата македонска писателка и критичар – проф. Д-р Кристина Николовска.

Во склоп на програмата ќе бидат доделени три награди:

  1. Европска награда награда за поезија „Ацо Караманов„ која годинава му се доделува на големиот шпански и светски поет Хусто Хорхе Падрон
  2. Балканска награда за поезија „Ацо Караманов„ која ја добива хрватскиот поет Валерио Орлиќ за поетската книга „Обележувам ѕвезди„ и
  3. Наградата „Караманов„ за најдобра книга од македонски автор која годинава ја добива Даниела Андоновска Трајковска за книгата „Електронска крв„.

ПРОГРАМА

22 ноември – петок – Центар за култура Ацо Караманов

 18, 00 ч. Изложба на академскиот сликар Ниче Василев

изложбата ќе ја отвори писателот Борче Панов

18, 15 час. Пслам за м-лле Лили  и кореографијата „Перон„

со балетско студио Газели – кореограф Изабела Ангелова

18,30 ч. Свечено отворање на 46 Караманови поетски средби –

градоначалник – Герасим Конзулов

18,45 ч.  Беседа за Ацо Караманов – Стојан Тарапуза

              19, 00 ч.   Книжевен потрет на познатиот шпански и светски поет – Хусто Хорхе Падрон

              20, 00 ч. Праизведба на кантатата „Радовидение„ по  повод „1000 години Радовиш„ , музика: Стојан Стојков, стихови : Борче Панов

23 ноември – сабота – ОНБ Браќа Миладиновци – Радовиш

11,00 ч. Поетски портрет на  еминентниот македонски поет Раде Силјан.

За поетскиот опус на Раде Силјан ќе зборуваат  Паскал Гилевски и Љубинка Донева;

11, 30 ч. Поетски портрет на поетот Валерио Орлиќ добитник на Балканската награда за поезија Ацо Караманов .За наградената поетска книга „Обележувам ѕвезди„  ќе зборува писателот Борче Панов;

18, 00 ч. Центар за култура Ацо Караманов – Радовиш

              Поетски меридијани – настап на поетите учесници на 46 караманови поетски средби; Доделување на  Балканската награда за поезија „Ацо Караманов„ на поетот од Хрватска – Валерио Орлиќ;Доделување на наградата „Караманов„  за  најдобра поетска книга од македонски автор.

 

24 ноември – недела – ОНБ Ацо Караманов Радовиш

11,00 ч. Омаж за големиот македонски поет Матеја Матевски; промоција на книгата „Дождови – 90 песни„.За книгата ќе зборува авторот на изборот и поговорот за оваа книга – Раде Силјан.

                 17, 30 ч. ОНБ Браќа Миладиновци Радовиш

Поетски меридијани за најмладите – средба на поетите од Шпанија,  Полска, Турција, Монголија, Хрватска, Србија и Црна Гора со младите поети од Радовиш.

 
 


 


 

 


  
 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза