ТРИБИНА ЗА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК – ПО ПОВОД „ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК“

Денес со богата програма во ОНБ „Браќа Миладиновци“ Радовиш беше одбележан Европскиот ден на мајчиниот јазик.

На трибината мајчиниот јазик со свои стручни трудови учествуваа: д-р Снежана Веновска – Антевска,  Употребата на нормата на македонскиот јазик во секојдневната комуникација и во образовниот процес; проф. д-р Веселинка Лаброска, Учењето на мајчиниот македонски јазик и влијанието на електронските уреди; проф. Раско Лозаноски, тема: Училиштето – ковачница на мајчиниот македонски литературен јазик. Музички настап имаше Мартина Газепова.

Настанот беше збогатен и со изложба – по проектот Претставување на културното наследство на иновативен начин – превземена од Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Скопје. изложбата ја отвори писателот Борче Панов.


 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза