КРАЈНИОТ РОК ЗАВРШИ, ПОДНЕСЕНИ КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ

Синоќа беше крајниот рок за поднесување до Државната изборна комисија  (ДИК) на кандидатски листи за предвремените парламентарни избори на 12 април.

Листи поднесоа СДСМ и Беса, коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, Левица, Интегра, СДУ, Работничката партија, ГДУ, Глас за Македонија, партијата Демократи, новата партија Твоја, коалицијата Никогаш Северна само Македонија…

ДИК денеска ќе ги соопшти коалициите и партии поднеле кандидатски листи и за колку изборни единици, како и дали и како ќе се организира гласање во дијаспората. 

Редоследот на листите на партиите и коалициите на избирачкото ливче се утврдува со ждрепка и тој број е ист во сите изборни единици. Жрепката треба да се одржи најдоцна до 20 март, а листите треба да бидат официјално објавени на 21 март.

Изборната кампања започнува на 23 март, а завршува на 10 април на полноќ.

 
 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза