ОД ЛОНДОН 130 ГРАЃАНИ ВРАТЕНИ, КОНВОЈ ОД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА И ЦРНА ГОРА ПРИСТИГА ВО МАКЕДОНИЈА

Македонски граѓани од Лондон со чартер лет и организиран хуманитарен конвој од Босна и Херцеговина и Црна Гора

По деветте чартер летови за репатрирање на македонски државјани од Малта, Хрватска, Словенија, Германија, Австрија и Швајцарија, денес во соработка со амбасадата на Република Северна Македонија во Лондон, генералниот секретаријат на Владата, МВР и Министерството за здравство, МНР организираше чартер лет за враќање на затекнатите граѓани во Обединетото Кралство.

Од аеродромот Лутон, во близина на Лондон, со лет на Визер репатрирани се 130 македонски граѓани, а на летот кон Скопје, во соработка со британската амбасада во Северна Македонија, беа превезени 60 странски државјани од Обединетото Кралство, САД и Австралија.

Исто така, информираме дека денеска се организира 4-ти по ред хуманитарен конвој, овој пат од Босна и Херцеговина и Црна Гора, со што во земјата ќе се вратат вкупно 64 македонски граѓани со 19 возила.

Во изминатите неколку дена, во соработка со министерствата за надворешни работи на повеќе држави и во координација со нашите дипломатско-конзуларни претставништва, на 30 наши граѓани од САД и Австралија им беше обезбедено непречено  да транзитираат низ неколку држави со цел да дојдат до финалната дестинација, аеродромите во Софија и Солун.

Со ова, вкупниот број на репатрирани граѓани во нашата земја, заклучно со денес е 2431.

Министерството за надворешни работи упатува благодарност кон надлежните власти во Бугарија, Грција, Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Швајцарија, САД, Австралија, Холандија и Велика Британија за соработката и обезбедување на непречен транзит, како и за и целокупната поддршка во овие отежнати околности.

МНР продолжува со напорите за враќање во земјава на затекнатите македонски граѓани во странство; во следните денови предвиден е и чартер лет за репатријација од Белгија и Франција.

 About the author /


Related Articles

Временска прогноза