ДЕНЕСКА СЕ ОДБЕЛЕЖУВА 8 АПРИЛ – СВЕТСКИ ДЕН НА РОМИТЕ

Денеска се одбележува 8 април – Светски ден на Ромите, кој е прогласен од страна на Обединетите нации.

Важни јубилеи за Ромите оваа година се и 50 години од одржувањето на првиот Светски конгрес на Ромите во Лондон, како и 20 години од впишувањето на Ромите во Уставот на Македонија.

Во 1971 година во Лондон почнал Првиот конгрес на Ромите кој траел до 11 април. По тој повод Организацијата на обединетите нации го прогласила овој ден за Светски ден на Ромите.

Честитки за денешниот празник до сите припадници на ромската заедница.


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


 

 


 

 


 

 

 

 

Related Articles

Временска прогноза