ОТВОРАЊЕ НА УЧИЛИШТАТА, ОД СЕПТЕМВРИ УЧЕНИЦИТЕ СЕ ВРАЌААТ ВО УЧИЛИШНИТЕ КЛУПИ

На вчерашната седница Владата ги прифатила одделните планови за одржување на наставата во основното и средното образование согласно одлуките на Министерството за образование и наука-МОН со повторно отворање на училиштата во учебната 2021/2022 година.

-Оваа одлука го зема предвид укажувањето на МОН дека училиштето е од суштинско значење за образованието и благосостојбата на децата и учениците и дека одлуката за повторно отворање на училиштата се направи по претходна општа проценка на ризиците, при што се земаа предвид епидемиолошките фактори, степенот на вакцинација на наставниот кадар, образовниот систем, здравствениот систем и капацитетот на јавното здравство, ангажманот на заедницата и државниот капацитет за одржување на социјална и економска поддршка на најранливите – информираат од Владата.

Плановите на МОН за започнување на учебната 2021/2022 година се базираат на потребата да се добијат максимални придобивки за учениците, наставниците и вработените во училиштата и пошироката заедница, а воедно да не дојде до повторно ширење на ковид-19 во нашата држава, имајќи предвид дека едно од основните човекови права покрај образованието е и правото на здравје.

-Плановите ги објаснуваат чекорите кои треба да ги преземат основните и средните училишта за да ги обезбедат потребните мерки за заштита и со тоа да го намалат ризикот од ширење на коронавирусот, кои се сообразени со Протоколите за постапување на основните и на средните училишта за реализација на воспитно-образовниот процес со физичко присуство на учениците во учебната 2021/2022 година – се вели во соопштението од Влада.

 

*фото Архива


 

Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Временска прогноза