РАДОВИШКИ МААБЕТИ – радовишкиот говор добива книжевен запис

Деновиве од печат излезе најновата книга на Павлина Кошевец “Радовишки маабети”, Книгата е напишана на радовишки говор, поделена е на два дела.

Драмски пиеси 12 на број и речник на зборови од радовишкиот говор. Книгата е пишувана со цел да се сочува радовишкиот говор од заборав, а истовремено на идните генерации да им се предаде автентично и оргинално радовишкиот говор.Со книгата “Радовишки маабети”, радовишкиот говор добива книжевен запис кој го одделува од останатите дијалекти на македонскиот литературен јазик.

Книгата финансиски е поддржана од помагатели.

Промоцијата на книгата се очекува да биде наскоро во Центарот за култура “Ацо Караманов”

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза