КОЈА ПАРТИЈА СО КОЈА БРОЈКА ЌЕ ОДИ НА ИЗБОРИТЕ – УТВРДЕН РАСПОРЕДОТ НА КАНДИДАТИТЕ НА ГЛАСАЧКОТО ЛИВЧЕ ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

Државната изборна комисија на седница со жрепка го утврди распоредот на кандидатите на гласачкото ливче за избори за градоначалници и членови на советите на општините и на Град Скопје.


Поради ситуацијата поврзана со пандемијата со Ковид-19, седницата на која се одржа жрепката се одржа без присуство на овластените претставници на политичките партии, коалициите и групите избирачи.

Во рамки на седницата се одржа и жрепка за доделувањето локации на рекламни паноа и билборди за политичко рекламирање.

Членовите на ДИК ги разгледаа и усвоија: записниците од 22. и 23. седница, политиката за воспоставување систем на заштита на личните податоци, правилник за избор и формирање посебни избирачки одбори.

Радица Ристеска,член на ДИК во врска со правилникот за избор и формирање посебни избирачки одбори рече дека тие се од од посебно значење за лицата кои ќе бидат пријавени за гласање претходниот ден пред денот определен за избори, значи 16 октомври за лицата кои се во домашен карантин заради позитивен тест на Ковид-19 или на кои им е одредена мерка за самоизолација со решение на ДСЗИ во зависност од нивниот број ДИК формира еден или повеќе избирачки одбори.

-Посебните избирачки одбори се составени од тројца здравствени работници, претседател и членови кои го спроведуваат гласањето на овие лица при што политичките партии имаат право да именуваат член во посебниот одбор согласно одредби од Изборниот законик…, рече Ристеска.

ДИК ги разгледа и усвои и упатството за пријавување и гласање на лицата кои се во домашен карантин заради позитивен тест на Ковид-19 и лицата на кои им е одредена самоизолација.

Потпретседателката на ДИК, Дитмире Шеху во врска со тоа упатство рече дека граѓаните кои се со позитивен тест или се во самоизолација треба да достават известување до општинските изборни комисии преку полномошник или електронски до општинската изборна комисија најдоцна пет дена пред денот определен за гласање.

– Полномошното лице кое поднесува известување за гласањето на овие лица треба да гласи само на член од потесното семејство, а тие кои немаат член од потесното семејство имаат право да даваат полномошно на друго лице кое може да поднесе известување за гласање најмногу за две лица. Тој кој еднаш се пријавил како полномошник не може уште еднаш да поднесе полномошно од друго лице. При електронското поднесување меил адреса може да се поднесе за најмногу две лица. Во самото пријавување до општинската изборна комисија се поднесува само известување, а комисијата по служвена должност прибавува податоци од ДСЗИ за лицата клои се пријавиле за гласање. ДСЗИ во рок од 24 часа треба до општинските изборни комисии да достави известување дали навистина тие лица се со позитивен тест или се во самоизолација…истакна Шеху.


АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ 5

АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ И АЛТЕРНАТИВА 6

АЛТЕРНАТИВА 10

ВМРО-ДПМНЕ И КОАЛИЦИЈА „ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА‘ 7

ВМРО-НАРОДНА ПАРТИЈА 14

Граѓанска Опција за Македонија-ГРОМ 1

Движење БЕСА 16

Движење „Одлучно за промени” – ЛДП и ДОМ 2

Демократска партија на Албанците – ДПА 11

Демократска Унија за интеграција – ДУИ 3

Демократска партија на Турците на Македонија – ДПТМ 8

Kоалиција „НАЈДОБРОТО ЗА МОЈАТА ОПШТИНА“ предводена од СДСМ 12

КОАЛИЦИЈА ,,СИТЕ ЗАЕДНО“ ДЕМОКРАТСКА УНИЈА ЗА ИНТЕГРАЦИЈА, АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ И АЛТЕРНАТИВА 4

ЛЕВИЦА 15

Партија за движење на Турците во Македонија – ПДТ 13

СДСМ Социјалдемократски Сојуз на Република Македонија 9

Бошњачки демократски сојуз БДС 23

ДВИЖЕЊЕ ЗА ДРЖАВА И ПРАВДА ДДП 18

ДВИЖЕЊЕ ЗА ДЕМОКРАТИЈА, ПРАВА, СЛОБОДА 33

Движење за Национално Единство на Турците – ДНЕТ 24

Демократи 32

Демократски Сили на Ромите – ДСР 31

Единствена Македонија ЕМ 19

ИНТЕГРА – МАКЕДОНСКА КОНЗЕРВАТИВНА ПАРТИЈА 20

КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНИЈА 27

Македонска Акција – МААК 22

Македонска Ера Трета/МАКЕДОНСКИ НЕЗАВИСНИ ЛИСТИ 29

Партија на Обединети Демократи ПОДЕМ 30

РОДИНА МАКЕДОНИЈА 17

РОМ – РОМЕСКЕ 25

СОЈУЗ НА РОМИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА 21

ТВОЈА ПАРТИЈА 28

Трајно Македонско Радикално Обединување – ТМРО 26

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -АБДУЛА РЕЏЕПИ 73

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – АГИМ САДИКУ 53

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-АЛЕКСАНДАР ЃОРЃИЕВСКИ 74

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-АЛЕКСАНДАР ЈАНЕВСКИ 121

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -АЛЕКСАНДАР НИКОЛОСКИ 101

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -АЛЕКСАНДАР СИМОНОВСКИ 72

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -АЛЕКСАНДРА ТРАЈАНОВА ИЛИЕВ 59

ГРУПА ИЗБИРАЧИ АНА ПЕТРОВСКА 104

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ,,АНДОН КРСТЕВСКИ“ 100

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-АНГЕЛЧО ГЕОРГИЕВСКИ 106

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -АНТОНИО НАУМОСКИ 98

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – АХМЕДИН РАМОВИЌ 99

ГРУПА ИЗБИРАЧИ АЦО НОВЕСКИ 86

Група избирачи – Божо Лажетиќ 84

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -БОЈАН ТРАЈКОВСКИ 88

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -БОРИС ВАНЧЕВ 90

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- БОРЧЕ БУЧИНСКИ 102

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -БРАНЕ ЈОВАНОСКИ 54

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ВЕНКО КРСТЕВСКИ 116

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ВИОЛЕТА ЃОРЃИЕВСКА 55

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ВЛАДО РИСТОВ 71

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ВЛАДЕ МИЛАНОВ 89

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ГЛИГОР ПЕТКОВ 97

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ГОРАН ПОЦЕВ 62

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ГОРАН РАЈЧЕВСКИ 67

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ГОРАН РУСОВСКИ 63

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ГОРАН ЧЕКАЛОВИЌ 66

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ДАНЕЛА АРСОВСКА 82

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ДАНИЕЛ МАКСИМОСКИ 69

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ДАРКО ГОЦЕВСКИ 60

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ДАРКО КОНЕСКИ 81

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ДЕЈАН ДИМИТРОВСКИ 76

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ДЕЈАН ЃОРЃИЕВ 96

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ДЕНИС ТОДОРОВСКИ 94

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ДИМИТАР ВЕЛЈАНОСКИ 122

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ДИМЧЕ АНДРЕСКИ 37

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ДРАГАНА ВЕЛКОВСКА 119

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – ГАБРИЕЛА ИЛИЕВСКА 65

ГРУПА ИЗБИРАЧИ Ѓорѓи Танушев 120

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЕНВЕР ПАЈАЗИТИ 64

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЖАРКО СТЕВАНОСКИ 114

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЖИКА СТОЈАНОВСКИ 95

Група избирачи Златко Шурбевски 68

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ЗОРАН ВИТАНОВСКИ 77

Група избирачи -Ивана Ѓорѓиевска 61

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ИВИЦА АВРАМОСКИ 112

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ИВИЦА ТОШЕВСКИ 111

Група избирачи Јана Белчева Андреевска 83

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ЈОВАН ЗЛАТЕВСКИ 109

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЈОВАН ПЕЈКОВСКИ 56

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЈОРДАН ПАВЛОВ 70

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЗОРАН ЛАЗАРОВСКИ – ПАЉО 107

ГРУПА ИЗБИРАЧИ ЗОРАН НОГАЧЕСКИ 110

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- МАКЕДОНКА АНГЕЛОВСКА 44

ГРУПА ИЗБИРАЧИ МАКСИМ ДИМИТРИЕВСКИ 80

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -МАРЈАН АЛАМПИОСКИ 75

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -МАРЈАНЧО АРАНЃЕЛОВ 46

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- МАРЈАНЧО КОЛЕВСКИ 51

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -МИЛОШ СТАМЕНКОВИЌ 42

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-МИРАН МИТРЕВСКИ 108

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -МИРОСЛАВ СЛАВКОВИЌ 79

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- МИТКО КАМЧЕВ 48

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -МУАМЕД АХМЕДОВ 50

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -НЕВЕНА ГЕОРГИЕВСКА 52

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ПЕРО МИТРЕВСКИ 113

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ПЕТАР КАМЧЕВСКИ 45

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – РЕМЗИ МЕДИК 103

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -РИСТЕ АНДОНОВ 92

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – РИСТЕНКА АЛТИПАРМАКОВСКА 36

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- РИСТО САКАЛИЕВ 117

ГРУПА ИЗБИРАЧИ РИСТО ЏАКОВ 105

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -СВЕТО ДИМОВСКИ 49

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-СЛОБОДАН ВЕЛИНОВСКИ 78

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- СЕЈДО САЛИОВ 91

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – СЛОБОДАН ДАНЕВСКИ 34

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -СТЕВЧЕ СТЕВОСКИ 38

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -СТЕФАН ПУТОВСКИ 85

ГРУПА ИЗБИРАЧИ СТОЈАНЧЕ ЛАЗОВ 40

ГРУПА ИЗБИРАЧИ СТОЈАНЧО ЧАУШ ТРПЕСКИ 58

ГРУПА ИЗБИРАЧИ СТОЛЕ АТАНАСОВСКИ 43

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-СУЗАНА ЃОРЃИЕВИЌ 41

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ТОМЕ ЌИЧУКОB 35

Група избирачи ТРАЈЧЕ ИЛИЕВСКИ 115

ГРУПА ИЗБИРАЧИ- ФРАНЧЕСКО НАКОВ 39

ГРУПА ИЗБИРАЧИ – ФАТМИР ЛИМАНИ 87

ГРУПА ИЗБИРАЧИ -ФИЛИП ЏИКОВСКИ 47

Група избирачи-ХАМДИ СУЛЕМАНИ 93

ГРУПА ИЗБИРАЧИ-ШАЌИР ИСЛАМИ 57

Група избирачи -ШЕФКЕТ АСАНОВ 118


ДИК

 

 

*Фото архива


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


About the author /


Related Articles

Временска прогноза