21 ДЕКЕМВРИ-Ден на наставата на турски јазик, национален празник на Турците во Македонија

Припадниците на турската заедница во земјава денеска го одбележуваат Денот на настава на турски јазик, кој е единствен национален празник на Турците во Македонија и од 2007 година е неработен ден за нив.

На 21 декември  се одбележува почетокот на наставата на турски јазик – на овој датум 1944 година, во основното училиште „Тефејуз“  во Скопје.

Во посета на земјава денеска ќе биде претседателот на Големото национално собрание на Република Турција, Мустафа Шентоп, кој ќе има средби со државниот врв.


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


Related Articles

Временска прогноза