НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ВО 2022 ГОДИНА

 • Bo согласност со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2022 година неработни денови се:

  За сите граѓани на РМ

  • 01 јануари (сабота), Нова Година,
  • 07 јануари (петок), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
  • 01 мај (недела), Ден на трудот, односно  02 мај (понеделник) е неработен ден,
  • 25 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
  • 02 мај (понеделник), Рамазан Бајрам,  првиот ден на Рамазан Бајрам,
  • 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
  • 02 август (вторник), Ден на Републиката,
  • 8 септември (четврток), Ден на независноста,
  • 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
  • 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден,
  • 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”.

  За граѓаните од православна вероисповед

  • 06 јануари (четврток), Бадник, ден пред Божик,
  • 19 јануари (среда), Богојавление (Водици),
  • 22 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
  • 10 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
  • 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

  За граѓаните од католичка вероисповед

  • 18 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
  • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци,
  • 25 декември (недела), првиот ден на Божик.

  За граѓаните од муслиманска  вероисповед

  • 09 Јули (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

  За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

  • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука,

   За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

  • 27 јануари (четврток), Свети Сава,

  За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

  • 08 април (петок), Меѓународен ден на Ромите,

  За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

  • 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите,

  За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

  • 5 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур, 

  За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

  • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците,

  За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

  • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик.   

   Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


Related Articles

Временска прогноза