РУДНИКОТ „БОРОВ ДОЛ“ СО СООПШТЕНИЕ ЗА ЕЗЕРОТО МАНТОВО И ИЗВРШЕНИОТ УВИД

Рудникот „Боров дол“ денеска излезе со соопштение за настанатата ситуација во езерото Мантово каде што деновиве на социјалните мрежи беа објавувани фотографии.

 

Во соопштението се вели:

Имајќи ја предвид потребата да бидат презентирани сите факти, пред директно посочување и обвинување на ДПТУ Боров Дол ДООЕЛ Радовиш по повод загадување на вештачкото езеро-акумулација Мантово во Општина Конче, ја известуваме јавноста за следново:

Ве информираме дека по објавената информација во јавноста на 27.12.2021 за потенцијалната контаминација  од работењето на рудникот Боров Дол на 28.12.2021 на посочените локации, во присуство на Градоначалникот на Општина Конче, генералниот директор на Боров Дол, вработено лице во АД Водостопанство подружница Радовишко поле, стручните екипи на рудникот, заедно со надлежните органи од Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) извршија теренски увид, земени се примероци од водата и почвата со цел проценување на присуството на потенцијалните штетни хемикали, како и одредување на видот на истите. 

Примероците од вода и почвата се доставени на понатамошни детални лабораториски испитувања во акредитирани лаборатории и треба што побрзо да се обработат,  а добиените резултати од анализите ќе бидат доставени до надлежните органи, како и јавно објавени за јавноста и засегнатите страни.

Дополнително, во текот на утрешниот ден Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) ќе спроведе уште еден теренски увид за проверка на состојбата со животната средина на посочените места, како и земање на мостри за понатамошни анализи и утврдување на фактичката состојба на терен.

За целосно запознавање на јавноста и засегнатите страни, рудникот за бакар Боров Дол работи во согласност со утврдените норми и стандарди од системот за заштита на животната средина според А-Интегрирана еколошка дозвола, во која што се вклучени условите за работа, задолженијата, мерките и активностите кои што треба да земат предвид за заштита на животната средина. Воедно, редовно ги следи влијанијата врз животната средина и извештаите ги доставува до надлежните институции.  

ДПТУ Боров Дол ДООЕЛ Радовиш работи транспарентно и одговорно. Овозможува отворен директен и транспарентен пристап до информации и теренски увид на сите институции, граѓански здруженија,  како и на локалното население и медиумите за какво било појаснување или одговор во секое време.

 

 

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


About the author /


Related Articles

Временска прогноза