УЧИЛИШТАТА СО АКТИВНОСТИ ГИ ОДБЕЛЕЖАА 21 МАРТ – ДЕНОТ НА ПРОЛЕТТА И 22 МАРТ – СВЕТСКИОТ ДЕН НА ВОДАТА

Општината Радовиш и општинските училишта со низа активности ги одбележаа 21 Март – Денот на пролетта и 22 Март – Светскиот ден на водата

Под покровителство на градоначалникот на општина Радовиш – Ацо Ристов и со поддршка со садници од страна на ЈП Национални шуми ПЕ Плачковица Радовиш, во рамките на одбележувањето на 21 Март – Денот на пролетта и 22 Март – Светскиот ден на водата, со низа активности  се вклучија сите општински училишта од општина Радовиш.

 

Училиштата се вклучија со чистење на училишните дворови, речни корита, засадување на цвеќиња и дрвца, а од акциите во овие два дена ученицита упатија и повеќе важни пораки:

  • Во природа одам често зашто здравјето ми е на прво место.
  • Водата е скапоцена – ајде да ја заштедиме
  • Водата е нашето најголемо богатство
  • Капка вода живот дава
  • Вода која живот значи
  •  Штеди вода тоа е во мода

Поконретно, училиштата ги спроведоа следните активности: СОУ Коста Суинов – презедоа комплетна еколошка акција со чистење на училишниот двор,  како и засдување на зелени садници.  Во дворот на,,Крсте Петков Мисирков”, а во чест на Денот на пролетта се изведе акција за садење зимзелени дрвца, како и чистење на училишниот двор и спортските терени. Воедно, Водени од мислата и идејата хуманост и солидарност, како и создавање на едно општество за сите, учениците започнаа со расчистување на просторијата која во иднина ќе биде наменета за сензорна соба.

Со чистење на училишниот двор, на коритото на Подарешка река и засадување дрвца и цвеќина одбележани 21 март – ден на пролетта и 22 Март ден на водата од страна на учениците од ООУ Коста Рацин Подареш. Од акцијата произлегоа и бројни еколошки пораки. Бројни пораки и ред други активности упатија и учениците од ООУ Кирил и Методиј од Ораовица кои успешно го обележија 21 Март – Денот на пролетта и 22 Март – Светски ден на водата. ООУ Никола Карев Радовиш со низа едукативни еколошки вежби, чистење на училишниот двор и садење на садници, исто така ги одбележаа 21 Март – Денот на пролетта и 22 Март – Светски ден на водата. Со неколку еколошки активности – чистење на училишниот двор и засадување на садници, обележија 21 Март – Денот на пролетта и 22 Март – Светски ден на водата беа одбележани и од страна на ООУ Орце Николов – Ињево.

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


About the author /


Related Articles

Временска прогноза