14 СЕПТЕМВРИ „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПРВАТА ПОМОШ“

Светскиот ден на Првата помош е можност да се промовира и застапува заложбата за поседување на знаење и вештини за укажување на прва помош на пошироката јавност.

 

Светскиот ден на првата помош го одбележуваме од 2000 година, кога 16 европски национални организации на Црвениот крст го иницираа ова одбележување. Идејата брзо беше прифатена и меѓународно призната кога во 2003 година дури 115 национални организации на Црвениот крст ширум светот го одбележуваа светскиот ден на првата помош.

Тоа ја покажува големата важност од ширењето на знаењата и вештините од првата помош но и поттик и подигнување на свеста на волонтерите ширум светот.

Вештините за укажување на прва помош треба да бидат достапни за сите како хуманитарен акт кој ги овластува луѓето да спасуваат животи и да помогнат во закрепнување од нагло настанати заболувања или повреди.

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


Related Articles

Временска прогноза