ПРОДОЛЖИ ТРАДИЦИЈАТА „ОРА КОПА“ ВО РАДОВИШ…

Традицијата на палење смреков оган продолжи во Радовиш, вчера беа запалени традиционалите огнови или т.н. радовишки „Ора Копа“ по повод Прочка.

 

Како што велат жителите се прави вечерта на Прочка, цел ден се правеа куповите од смрека и на врвот висок колец со што смрековиот куп беше подготвен и се запали синоќа.

Голем број на граѓани се собраа и го прославија традиционалното палење на огнот, со музика и некоја греана ракија, ја прославија Прочка.

„Прости ми, и нека ти е простено” – се славеше Прочка!

ВИДЕО


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


About the author /


Related Articles

Временска прогноза