ОДРЖАНА ТАКТИЧКО-ПОКАЗНА ВЕЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ И ЕВАКУАЦИЈА

Денес, во ООУ,,Никола Карев” Радовиш беше организирана и спроведена  симулациска тактичко-показна вежба за спасување, како одговор при елементарни непогоди и катастрофи (пожар, урнатини и евакуација).

Вежбата беше организирана и спроведена  од страна на ТППЕ Радовиш во соработка со ОО Црвен Крст Радовиш и  Итната медицинска помош при  ЈЗУ,,Здравствен дом” Радовиш, по претходно утврдено сценарио.

ТППЕ  Радовиш  изврши обука на  вработените  и учениците  со цел  правилно да постапат  во случај на вакви видови опасности . Во вежбата беа вклучени околу 400 ученици, наставниците, административно-педагошката служба  и техничкиот  персонал.

Во реализацијата на оваа активност, свој придонес  дадоа и волонтерите од Клуб на млади на ООЦК Радовиш, преку симулирање на спасување и евакуација на повредени лица  и службата за ИМП .

Целта на вежбата беше проверка на ефикасноста и функционалноста на планот за заштита и спасување  во училиштата, увежбување на истите и отстранување на евентуалните недостатоци. Истата беше оценета како успешна.

Симулациски вежби  со утврдено сценарио, понатаму, ќе бидат спроведени и во подрачните училишта на ООУ,,Никола Карев” Радовиш во с.Бучим, с.Тополница и с. Прналија.

 

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови


About the author /


Related Articles

Временска прогноза