ЗАПОЧНА СО РАБОТА НАЈГОЛЕМАТА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО РАДОВИШ

Од денес официјално започнува со работа новата 1.3 MW фотоволтаична електрана во Радовиш, најголема во моментот во нашата општина.

Фотоволтаична електрана се простира на површина од 23.000 м2, и е со моќност која е доволна за задоволување на потребите на околу 1000 семејства.
Инвеститор на фотоволтаичната електрана е компанија Go Sun Group во сопственост на наши радовишани.

 

Производството на соларна чиста зелена енергија која не ја загадува околина, со фотоволтаични панели во последниве години е многу актуелна. Македонија се наоѓа на многу поволна географска положба каде сончевото зрачење е големо и погодно за инсталирање на соларни системи за искористување на сончевата енергија.

Со околу 280 сончеви денови во годината и околу 1500 kWh сончево зрачење на метар квадратен, Македонија спаѓа во земјите со најголемо зрачење во Европа, но не и во земјите кои најмногу ја користат соларната енергија. На пример, Австрија и Германија произведуваат 100 пати повеќе електрична енергија од сонцето иако имаат 30 до 40% помало сончево зрачење во споредба со Македонија.

Уште една поволност е тоа што електричната енергија произведена од фотоволтаичен систем е добиена без загадување на животната средина и нема штетни емисии на CO2. Освен тоа и државата како целина ќе има бенефит: помалку загадена животна средина, помалку откуп на скапа увозна ЕЕ преку ден, кога е најголемата потреба и сл.

Изградбата на фотоволтаична соларна централа е капитална инвестиција која треба да биде во функција неколку децении.

 

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

About the author /


Related Articles

Временска прогноза