ПОЛОЖЕНО СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 23-ТИ ОКТОМВРИ – ДЕН НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ

ПОЛОЖЕНО СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 23-ТИ ОКТОМВРИ – ДЕН НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ

Во Паркот на млади во Радовиш, на спомен обележјето на македонскиот револуционер Гоце Делчев, беше положено свежо цвеќе по повод одбележувањето на 23-ти Октомври – Ден на македонското револуционерно движење.

По тој повод свежо цвеќе положија делегации на: Делегација на Градоначалникот на општина Радовиш, делегација на Советот на општина Радовиш, Општинските организации на Сојузот на борците и Здружението на пензионерите од Радовиш и Конче и делегации од политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.

Празникот 23 Октомври- Денот на македонската револуционерна борба се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација во Солун. Имено на 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и знаме на борбите на Македонците за слобода. Основоположниците биле: Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп Aрсов, Иван Хаџи Николов, Антон Димитров и Христо Батанџиев.

Тие основаат конспиративна група, нарекувајќи ја македонски револуционерен комитет.

Организацијата се борела за ослободување на Македонија со сопствени сили, без помош од надвор. Формирањето на МРО значело почеток на организираното македонско револуционерно движење кое преку Илинден 1903 и Крушевската република, а потоа преку НОБ резултира со создавање современа самостојна македонска држава. Овој датум се поврзува со организираната борба на македонскиот народ и народите кои живееле во Македонија за формирање независна држава.

Во политичка смисла, борбата за автономија значела формирање самостојна држава и затоа 23 октомври симболизира континуитет на македонската борба за независност.

 

Честит празник!

 

 Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза