ПРВИ ДЕКЕМВРИ Е СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ СИДА

Први декември е светскиот ден за борба против СИДА. За да се заштитите од оваа болест, најважно е да бидете добро информирани. Ова се неколку основни факти што треба да ги знаете:


Според податоците од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) согласно постоечката евиденција на пријавени случаи заклучно со 31 октовмри 2023, кумулативниот број на лица регистрирани со ХИВ/СИДА во Република Македонија, за периодот 1987–2023, изнесува 631, а од нив, согласно податоците со кои располага ИЈЗ 125 лица починале, а 506 лица живеат со ХИВ/СИДА.

Во билтенот за заразни болести од 9 ноември годинава ИЈЗ објави дека во текот на месец октомври, пристигнати се пријави за четири новорегистрирани лица со ХИВ/СИДА.


Што е ХИВ/СИДА?

Хумано имунодефициентниот вирус (ХИВ) е пандемична пренослива болест која го предизвикува синдромот на стекнат имунолошки дефицит (СИДА). Кога сидата ќе се развие, имунолошкиот систем на заболениот драстично опаѓа и се појавуваат многу смртоносни инфекции.

Како се пренесува?

ХИВ-от се носи низ посебни телесни течности во човечкото тело и може да се пренесе  кога тие течности се пренесуваат од едно на друго лице .

За да дојде до пренос на вирусот мора тие течности да минат низ крвотокот. Вирусот може да се пренесе преку крв, сперма, мајчино млеко, но не и преку плунка.

Дали има лек?

Се уште нема лек за СИДА-та, но сепак медицината многу има напреднато во послените триесет години.

Постојат третмани за ХИВ и СИДА со кои се намалува количината на ХИВ вирусот во организмот и се зајакнува имунолошкиот систем . Така не може да се убие вирусот , но може да се спречи прогресија кон СИДА.

Како да се заштитиме?

Во главно, најдобар начин за едно лице да се заштити од ХИВ/СИДА е да преземе превентивни мерки. Ова вклучува:

1.Комуникација со вашиот сексуален партнер(и)

Да знаете за статусот на вашиот партнер и статусот на неговите/нејзините претходни партнери во однос со ХИВ/СИДА е важно за екстра претпазливост за вашето здравје.

2. ОДбегнувајте да имате повеќе сексуални партнери

 Најдобро е да се има моногамна врска во која и двајцата партнери знаат дека немаат ХИВ.

3. Користете кондоми

 И покрај бројот на сексуални партнери кои ги имате, користењето на кондоми е ефективен начин да спречите пренесување на ХИВ. Кондомите се и единствено средство за заштита од сексуално преносливи инфекции. Останатите штитат само од несакана бременост.

4.Тестирајте се

 Сознанието дека имате ХИВ/СИДА ќе ви помогне да направите мудри одлуки, како веднаш да започнете со третман.

 5.Никогаш не користете и не делете употребени игли

 Осигурајте се и дека ако правите тетоважа или пирсинг, нема на вас да бидат повторно употребени стари игли.

 

 

 Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза