“ЗДРАВИ ЖИВОТНИ НАВИКИ ВО БОРБА ПРОТИВ СРЦЕВОСАДОВИ ЗАБОЛУВАЊА” – 21 до 28 февруари Недела на борба против срцевосадови заболувања

Црвениот крст на  Македонија Општинска организација Радовиш, во периодот од 21 до 28 февруари 2024 година ја одбележува Неделата на борба против срцевосадови заболувања, под мотото “Здрави животни навики во борба против срцевосадови заболувања”.

Болестите на срцето и крвните садови се водечка причина за смрт во нашата држава. Според СЗО, 17,5 милиони луѓе умираат од сцевосадови заболувања секоја година, од кои 7,3 милиони од коронарна срцева болест, а 6,2 милиони од инфаркт. Според податоците на Институтот за јавно здравје повеќе од 57% од сите смртни случаи во нашата зема се последица на оваа група на болести.

 

*фото Црвениот крст

 Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза