ЕНОРМЕН ПОРАСТ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЛАТОТО

Петокот беше осмиот последователен ден во кој се случуваше пораст на цените на златото на светските пазари, покажувајќи силен нагорен моментум, но сигнализирајќи можен привремен врв и повлекување.

Во секој од тие денови имаше дневно затворање над максимумот од претходниот ден. Тоа е еден знак за силен нагорен моментум. Нагорниот тренд беше јасен и продолжи денеска со златото достигна највисоко ниво од 2.195 пред да се повлече. Сепак, трендовите се враќаат назад и со оглед на првичните знаци на отпор денес, можеби е достигнат барем привремен врв што ќе доведе до повлекување.

Зоната со цена од 2.195 долари за унца злато беше истакната во претходните написи неодамна како примарна почетна цел за златото. Идентификуван е од двата импулсни собири, почнувајќи од ниско ниво на почетокот на октомври (А). Напредокот од 10,5% на релито од неодамнешното ниско ниво од средината на февруари заврши на 2.194.

Златото е на пат да се затвори далеку над претходното рекордно високо ниво од 2.135 од декември. Пробивот е со многу тренд бидејќи се случи од повеќегодишниот базичен период за златото. Дополнително, имаше три претходни нови рекордно високи избивања почнувајќи од 2022 година, каде што новата висока недела се затвори над претходното рекордно ниво. Тоа ќе биде случај оваа недела и го истакнува силниот нагорен момент.

Сепак, како што беше наведено погоре, златото ја достигна целта и наскоро би можело да започне корекција од одреден степен.

Инвеститорите генерално сметаат дека златото е безбедно засолниште во време на економска несигурност. Но, благородниот метал не нуди принос од инвестиции, што го прави помалку атрактивен кога каматните стапки се зголемуваат и може да се најдат повисоки приноси на обврзниците и другите средства.

Сепак, инвеститорите се повеќе очекуваа намалување на каматните стапки од страна на глобалните централни банки во изминатата година, бидејќи економскиот раст се олади.

Тоа исчекување се зголеми оваа недела. Речиси 70% од американските инвеститори сега очекуваат Федералните резерви да почнат да ги намалуваат каматните стапки во јуни, од 58% пред само една недела, според FedWatch Tool на CME Groups, која предвидува движења на стапките врз основа на податоците за тргување со фјучерси на федералните фондови.

Ублажената инфлација ги зголеми надежите за намалување на стапките и покрај најавата изборна несигурност.

Во истражувачката белешка, Citi рече дека неизвесноста може да продолжи да дава поддршка за цените на златото. Покрај тоа, аналитичарите во Беренберг рекоа дека потенцијалната победа на Доналд Трамп на претседателските избори во САД ќе ги зголеми шансите за златото.

Сепак, аналитичарите на ING велат дека политиката на ФЕД останува најголемиот клуч за цените на златото во наредните месеци – што значи дека цените може да продолжат по краткорочните очекувања за намалување на каматите на инвеститорите.

 

 Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

About the author /


Related Articles

Временска прогноза