ФИНСКА Е НАЈСРЕЌНАТА ЗЕМЈА ВО СВЕТОТ – МАКЕДОНИЈА Е НА 84 МЕСТО ОД 143 ЗЕМЈИ…

Финска е најсреќната земја во светот. Ја освои титулата седма година по ред, покажува Извештајот под покровителство на Обединетите нации.

  Македонија е на 84. место, а младите под 30 години во нашата земја се наоѓаат на 67. место на оваа листа.


Од земјите од регионот, Словенија е на 21. место, Косово е на 29., Србија е на 37. место, Хрватска е на 63., Грција на 64., БиХ на 65, Црна Гора на 76., Бугарија на 81 место, Албанија на 87. и Турција на 98 место.

Украина е на 105. место.

Најголем пад од 2006-2010 година е забележан во Авганистан, Либан и Јордан.

Авганистан, кој е зафатен од хуманитарна катастрофа откако Талибанците се вратија на власт во 2020 година, е на последното место од 143 земји.

Светскиот извештај за среќа е Индекс за среќа што ја објавува Мрежата за решенија за одржлив развој при Обединетите нации секоја година од 2012 година.

Се заснова на проценката на луѓето за нивната среќа, како и на економските и социјалните податоци.

Извештајот разгледува шест клучни фактори: социјална поддршка, приход, здравје, слобода, благосостојба и недостиг на корупција.

 


 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

About the author /


Related Articles

Временска прогноза