„ТИЕ НÈ ВИКААТ ЈОРРИКС. YÖRÜK ЗНАЧИ „ОНОЈ ШТО ПРИСТИГНА ПЕШ“ – – документарен филм „Девојка со тутун“

„Тие нè викаат Јоррикс. Yörük значи „оној што пристигна пеш“. Нашите нозе не носеа од Анадолија до Македонија. 600 години нашиот народ живее во овие планини. Нашиот јазик стигнува само до долината. „

Ова се воведните редови на документарниот филм „Девојка со тутун“ на Билјана Гарванлиева, кој ја доловува приказната за полнолетство Мумине е четиринаесетгодишно девојче од Јорук кое живее со своето семејство во малото село Коџалија,чија заедница 600 години ги чува старите традиции и обичаи на Јорук. За време на распустот од училиште Мумине му помага на своето семејство во полињата со тутун, бидејќи тутунот е единствениот извор на приходи во Филмот ја прикажува Мимин во секојдневието во моментите на големи одлуки за самоодредена иднина.


Јурикс се туркиски народ богати со традиција со Огуз потекло чие присуство на Балканот е пријавено уште во 14-тиот век. Јуриците традиционално биле полу-номадски овчари, но денес тие во голема мера станаа населени. Во Македонија живеат околу 4.000 Јурики и се составени од голем број патрилинеални племиња, кои најчесто се поделени на кланови. Нивниот јазик се нарекува румелски турски, а неговите дијалекти вклучуваат Гајал, Герловски Турчин, Караманли, Кизилбаш, Сургуч, Тозлучки Турк, Јурук (Коњар, Јорук), Призрен и македонскиот Га

Целиот филм можете да го погледнете со кликнување на линкот подолу:

Извор: Aeon Video
TheBalkans

 


 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза