„ХРАБРИ ЗА МАКЕДОНИЈА“ – Нова коалиција во македонската политика, Гром, Интегра и ПЦЕР ги здружија силите

Нова коалиција зачекори во македонската политика бидејќи трите политички субјекти,  ГРОМ, Интегра и Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР), се обединија под знамето на коалицијата „Храбри за Македонија“.

Последователно, лидерите на овие ентитети, Стевчо Јакимовски, Љупчо Ристовски и Самка Ибраимоски, потпишаа договор кој ја сигнализира нивната колективна определба за заеднички настап на изборите.

Примарната цел на оваа коалиција, која ја разјасни Јакимовски, е цврсто да се спротивстави на преовладувачките политички струи во земјата, кои се сметаат за непогодни за напредокот на нацијата.

Јакимовски истакна цврст став против уставните амандмани и надворешните притисоци, недвосмислено изјавувајќи „не“ на каква било форма на тактика на принуда или уцена.

На прашањето за потенцијалното проширување на коалицијата, Јакимовски изрази отвореност за соработка со други партии, во зависност од идеолошката усогласеност.

Постизборно, Јакимовски ги истакна клучните приоритети, вклучително и почитување на Уставот, спроведување на реформите во образованието и здравството, поттикнување на економскиот просперитет и зајакнување на социјалната благосостојба.

Љупчо Ристовски, лидер на Интегра, го истакна иновативниот пристап и високите амбиции на коалицијата, со цел да се добие довербата на јавноста и да се запре уништувањето на македонското во Македонија.

Тој ја нагласи потребата јавноста да го препознае и поддржи овој алтернативен „трет пат“

Лидерот на ПЦЕР, Самка Ибраимоски, ја истакна посветеноста на партијата за почитување на Законот за извршување, со цел да се бори против олигархиското влијание и да се обезбеди законска усогласеност.

Ибраимоски вети прилагодени решенија во програмата на коалицијата, повикувајќи ги граѓаните од различно потекло да ја поддржат нивната кауза.

Во меѓувреме, Стевчо Јакимовски, исто така кандидат за градоначалник на општина Карпош, се најде вмешан во контроверзии откако беше ставен на црната листа на американскиот Стејт департмент за вмешаност во корупција.

Јакимовски ова го оцени како странско мешање во изборите и навремено поднесе кривична пријава против неидентификувани сторители.

 


 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза