ЕГЗОДУС НА РАБОТНАТА СИЛА – ЗОШТО ПЛАТИТЕ МОРА ИТНО ДА СЕ ЗГОЛЕМАТ?


Во последната година, огромен број градежни работници ги напуштиле границите на нашата земја во барање на подобри можности за работа, оставајќи го домашниот пазар во критична состојба.

Овој тренд не е изолиран само во градежниот сектор – угостителството и туризмот исто така се соочуваат со слични предизвици.

Експертите предупредуваат дека оваа масовна миграција на работници е загрижувачки феномен.

Тие го поврзуваат со недостатокот на конкурентни плати, што ги принудува работниците да бараат вработување во странство.

Проблемот е уште поизразен со оглед на тоа што минатата година беше постигнат договор за зголемување на платите во јавниот сектор, што сепак не успеа да го задржи работничкиот кадар.

Според анализите, последното зголемување на платите е брзо надминато од стапката на инфлација, особено со зголемувањето на цените на храната.

Ова го намалува реалниот приход на работниците, оставајќи ги со малку опции освен да бараат подобри услови надвор од земјата.

За да се спречи овој егзодус, експертите сугерираат дека е неопходно континуирано зголемување на платите.

„Ова не се однесува само на минималната плата, туку и на сите нивоа на плати во приватниот и јавниот сектор. Со зголемување на платите, работниците би имале поголем стимул да останат и да придонесат кон економскиот развој на земјата“, коментираат економистите.

извор: denar.mk

 

 

 

 

 


 


 

Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза