ТУРСКАТА ПАРТИЈА ЈА НАПУШТА КОАЛИЦИЈАТА НА НЕЗАВРШЕНИ ИЗБОРИ, ДАЛИ ПОЧНА ДА СЕ РАСПАЃА „ЕВРОПСКИОТ ФРОНТ“ НА ДУИ?

Кандидатите Турци за пратеници кои се во коалиција со Демократската унија за интеграција (ДУИ) во рамките на „Европскиот фронт“ не делат заеднички вредности, па по изборите ќе ја напуштат оваа коалиција. Ова го изјави во интервју за порталот PRESSonline.al, Енес Ибрахим претседател на Партијата за движење на Турците (ТХП) и кандидат за пратеник на „Коалиција за европска иднина“ во ИЕ Бр.5.

– Коалициите треба да имаат одредени вредности, во овој случај, доколку се Европски фронт, треба навистина во таа коалиција да учествуваат политички партии кои веруваат во овој концепт, а не кои сакаат само да имаат пратеник, па потоа во 20 часот на 8 мај да избегнат во различни коалици. Изминативе години тоа се случуваше во рамки на другите коалицији, така да најголем дел од тие коалиционни партнери нема да останат со ДУИ бидејќи не ги имаат истите вредности со ДУИ. Коалицијата предводено од ДУИ, сметам дека не е принципијална.

Според него, помалку броните етнички заедници, вклучително и Турската заедница, немаат алтернатива, и затоа, смета тој, патот кон Европското Унија мора да се продолжи.

Енес Ибрахим, претседател на Партијата за движење на Турците (ТХП)

Повеќе на PRESSonline.al, 

 

 


 

Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза