Прославен патронот на ООУ „Коста Рацин“ од Подареш

Училиштето „Коста Рацин“ од Подареш го прослави својот патрон, по тој повод беа организирани голем број на активности.
На свечената прослава која се одржа денес во кругот на училиштето присутните гости имаа можност да ја проследат богатата програма која ја подготвија учениците за овој ден. 

Кочо Рацин – македонски книжевник и револуционер, најпознат по својата поезија. Се смета за еден од основоположниците на современата македонска книжевност, а неговата стихозбирка „Бели мугри“ (Загреб, 1939) претставува едно од најзначајните дела во современата македонска поезија. Освен со поезија, Рацин се занимавал и со проза, а напишал и неколку значајни трудови од областа на историјата, филозофијата и книжевната критика.

Училиштето во Подареш ја има честа да го носи името на овој наш истакнат книжевник и револуционер.

 


Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 

About the author /


Related Articles

Временска прогноза