Конче

УСПЕШНА „ЕКО АКЦИЈА“ НА ЕЗЕРОТО МАНТОВО – околу 250 вреќи отпад собрани во акцијата
Posted in: Вести, Конче, Репортажа

Бројни излетници посебно за време викендите доаѓаат на рекреација покрај езерото кое се наоѓа во Општина Конче. Чистење на викенд-езерската населба покрај Мантово се одвиваше паралелно, со тоа што волонтерите од рудникот Боров Дол и општинската администрација во Конче го собираа отпадот од крајбрежјето на езерото Мантово, а нуркачката екипа од клубот за подводни дејности […]

Read More

Репортажа

ИНВЕСТИТОРИТЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ТРЕБА ДА ПЛАЌААТ КОНЦЕСИСКИ НАДОМЕСТОК ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СТРУЈА
Posted in: Вести, Репортажа

Инвеститорите на фотоволтаични централи да плаќаат концесиски надоместок за производство на струја.  И за нив да се применува моделот плаќање на концесија кој важи за хидроенергијата. Апсурдните и нерегулирани одредби Македонија ја прават Ел Дорадо за инвеститорите од Бугарија, Турција и Албанија, вели градоначалникот на Радовиш Ацо Ристов, кој е и меѓу првите инвеститори во […]

Read More

Времеплов

ДЕНЕШЕН ДЕН 04 ФЕВРУАРИ…
Posted in: Времеплов

211.- Умрел римскиот цар Лук Септими Север Пертинакс, основач на династијата Север, кој ја ограничил власта на Сенатот, а наместо него „царскиот совет“ почнал да ги донесува законите. 1746.- Роден е полскиот национален јунак Тадеуш Анжеј Бонавентура Кошчушко, американски генерал и учесник во Американската војна за независност и аѓутант на Џорџ Вашингтон, подоцна првиот претседател на САД. […]

Read More

Временска прогноза