Култура

 • ОДРЖАН МЕЃУОПШТИНСКИОТ НАТПРЕВАР ,,МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ”
  Posted in: Вести, Култура

  Општинска народна библиотека ,,Браќа Миладиновци” – Радовиш го одржа 23 меѓуопштински натпревар ,,Млади библиотекари”. На истиот, со свои претставници учество зедоа шест општински основни училишта од општините Радовиш и Конче. Од пријавените кандидати, најдобар резултат покажа Борис Василев од осмо одделение од ООУ ,,Никола Карев” од Радовиш. Второто место го освои ученичката Дарија Лазарева од […]

 • ВО ИЊЕВО СЕ ОДРЖА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ „ГАЈДА 2024“
  Posted in: Вести, Култура

    Во Ињево вчера се одржа Фолклорен Изворен Фестивал “ГАЈДА“ 2024 год., на кој учествуваа дванаесет уметнички друштва и фолклорни ансамбли од Република Македонија, кој го негуваат изворниот фолклор и песната. Фестивалот беше со посебна програма а започна со дефиле низ улиците на Ињево.  Како и секоја година, фестивалот традиционално го отвори првиот состав на […]

 • Видео: 20 ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈ! – ПРЕКРАСНA ПЕСНА И ВИДЕО ЗАПИС НА ОРКЕСТАР КРЕШЕНДО!
  Posted in: Вести, Култура

  По повод 20 години постоење на музичката сцена членовите на оркестар Крешендо брачниот пар Слободан и Кристина Трајанови снимија спот за нивната песна „Љубовта е се што имаме“. Музика и аранжман е на Дарко Илиевски кој е и раководител на оркестар на државниот ансамбал за народни песни и игри „Танец“ во кој своевремено работел и […]

 • ИЊЕВО: ФЕСТИВАЛОТ „ГАЈДА 2024“ ЌЕ СЕ ОДРЖИ ВО НЕДЕЛА НА 14 АПРИЛ…
  Posted in: Вести, Култура

  Овогодишниот Фолклорен Изворен Фестивал “ГАЈДА“ 2024 год. ќе се одржи на ден 14.04.2024год. (Недела) во с. Ињево. Учество ке земаат голем број на уметнички друштва и фолклорни ансамбли од Република Македонија, кој го негуваат изворниот фолклор и песната. Денот нека ви почне со песна и игра, фестивалот започнува со дефиле низ улиците на Ињево. * […]

 • ВОЈНАТА ДОЛГО СЕ ОСВЕТУВА – доделени наградите на учениците кои учествуваа на конкурсите…
  Posted in: Вести, Култура

    Повод 6 април – ден на цивилни инвалиди на Македонија, денеска беа доделени наградите на учениците кои учествуваа на конкурсите на тема: Војната долго се осветува. Иницијативата за овој конкурс беше на “Меѓуопштинско Здружение на цивилни инвалиди од војната во Македонија – Штип, Радовиш, Струмица, Делчево, Берово, Виница, Кочани, Пробиштип и Свети Николе како […]

 • ИЊЕВО: ООУ „ОРЦЕ НИКОЛОВ“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВОЈОТ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК
  Posted in: Вести, Култура, Репортажа

  „Постоењето на нашето училиште се стреми кон секојдневна борба за знаење и современо образование, кое се трудиме да им го овозможиме на нашите ученици, со цел да ги подготвиме за вистински личности за иднината која им следи.“ – изјави директорот на училиштето, Дончо Ангелов. Во една пријатна атмосфера, присутните имаа можност да го проследат приказот […]

 • ШЕГАТА ЗА 1-ВИ АПРИЛ НЕ ИЗОСТАНА! Радовиш во детската фантазија…
  Posted in: Вести, Култура

  Меѓународниот ден на шегата 1-ви Април денеска во Радовиш беше одбележан и претворен во карневал на детската фантазија. Плоштадот Св.Спасо Радовишки личеше на пролетен мозаик и кошница исполнета со разнобојни цветови, бубамари, пчелички, кловнови, волшебници, дизниеви јунаци и многу други маски, коишто денес беа дел од традиционалната „Априлијада“. Дефилето започна училиштата кон општинската зграда и […]

 • „СРЕД СЕЛО ВЕСЕЛО“ ОДРЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВО ЗЛЕОВО
  Posted in: Вести, Култура

  Викендот што помина во Злеово се одржа Меѓународниот фолклорен фестивал кој трета година по ред го организира ФА Злевски бисери. На овој фестивал ,,Сред село весело,, учествуваа 16 фолклорни ансамбли од кои две од Србија и Бугарија со преку 700 учесници, фестивалот беше од ревијален карактер.     Фото: Злевски бисери   Преземањето содржини и […]

 • МЕЃУНАРОДНИОТ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „СРЕД СЕЛО ВЕСЕЛО“ ОВОЈ ВИКЕД ВО ЗЛЕОВО
  Posted in: Вести, Култура

  Викендот што претстои во Злеово ќе се одржи Меѓународниот фолклорен фестивал кој трета година по ред го организира ФА Злевски бисери. Во Злеово и оваа година од 29.03 до 31.3.2024 е организатор на меѓународниот фолклорен фестивал ,,Сред село весело,,. На фестивалот ќе земат учество 16 фолклорни ансамбли од кои две од Србија и Бугарија. За […]

 • „ТИЕ НÈ ВИКААТ ЈОРРИКС. YÖRÜK ЗНАЧИ „ОНОЈ ШТО ПРИСТИГНА ПЕШ“ – – документарен филм „Девојка со тутун“
  Posted in: Вести, Култура, Магазин

  „Тие нè викаат Јоррикс. Yörük значи „оној што пристигна пеш“. Нашите нозе не носеа од Анадолија до Македонија. 600 години нашиот народ живее во овие планини. Нашиот јазик стигнува само до долината. „ Ова се воведните редови на документарниот филм „Девојка со тутун“ на Билјана Гарванлиева, кој ја доловува приказната за полнолетство Мумине е четиринаесетгодишно […]

Временска прогноза