Времеплов

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 22 НОЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1497.- Португалецот Васко де Гама стана првиот морепловец кој исплови до `Ртот Добра Надеж на крајниот југ од Африка, барајќи морски пат до Индија. 1699.- Данска, Русија, Прусија и Полска по победата над шведската војска потпишаа договор за поделба на тогашниот шведски имот. 1819.- Родена е Мари ан Еванс, позната под псевдонимот Џорџ Елиот, англиска писателка. Автор е на […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 18 НОЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1095.- На црковен собир во Клермон папата Урбан II ги повика црковните великодостојници и свештени владари на воен поход против „неверниците“, со цел да се ослободи светата земја (Палестина) и Ерусалим. Тоа е почетокот на Крстоносните војни, кои со прекини, траеа повеќе години. 1626.- Папата Урбан III ја освети црквата „Свети Петар“ во Рим. 1697.- Роден е англискиот […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 10 НОЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  – Светски младински ден – Светски ден на науката 1444.- Во битката кај Варна, Бугарија, силите на турскиот султан Мурат II ја победија полско-унгарската војска на полскиот крал Владислав Јаѓел III, кој загина во битката. 1483.- Роден е Мартин Лутер, свештеник и професор по теологија, основач на протестантизмот и водач на реформацијата во Германија. По барањето за реформа на […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 06 НОЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1632.- Шведскиот крал Густав II Адолф – голем војсководец и воен реформатор, загина во Триесетгодишната војна во битката кај Лицен, во која неговата протестантска војска ја победи римокатоличката армија на германскиот цар Фердинанд II Хабзбург под команда на генералот Алберт фон Валенштајн. 1661.- Роден е шпанскиот крал Карлос II, последен монарх од династијата на шпанскиот Хабзбург, кој […]

 • ВО ЗНАК НА СЕЌАВАЊЕ „6-ти Ноември- денот на ослободувањето на град Радовиш“
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовишка околија

  СПОМЕНИКОТ НА ПАДНАТИТЕ БОРЦИ Радовиш — град во југоисточниот дел од Република Македонија. Градот е втор по големина во југоисточниот регион, сместен во подножјето на планината Плачковица. Градот Радовиш за прв пат се споменува во 1019 год. во Грамотата на византискиот цар Василиј II а така се викала и средновековната жупа, што покажува дека градската […]

 • РАДОВИШ 1944-1964 -Сеќавање: „20 години слободен Радовиш“
  Posted in: Времеплов, Радовишка околија

  Фото албум од 1964 година изработен од Фотосекцијата на Основното училиште „Моша Пијаде“ од Радовиш, со учителот Душко Павиќевиќ по повод „20 години слободен Радовиш“ 06.11.1964 година.    Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 25 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  732.- Францускиот владетел Шарл кај Поатје и нанесе пораз на инвазиската војска на Сарачен под команда на валијата Абд-ар-Рахман, припадник на екстремно фанатистичката муслиманска секта, што му го донесе прекарот „Шарл Чеканот“ (Мартел). 1154.- Умре англискиот крал Стивен, внук на Вилијам Освојувачот, кој во текот на владеењето искажа голема храброст предводејќи ја војската во многу битки во граѓанската […]

 • 23 ОКТОМВРИ -Ден на македонската револуционерна борба
  Posted in: Вести, Времеплов

  Граѓаните на Македонија денеска го празнуваат 23 Октомври- Денот на македонската револуционерна борба. Празникот се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација во Солун. Имено на 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и знаме на […]

 • „22 ОКТОМВРИ“ – Денот кога Радовиш беше запален од страна на фашистичкиот окупатор во 1944 година
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовиш, Радовишка околија

  „78 Години од палењето на Градот Радовиш од страна на фашистичкиот окупатор“ Сместен во југоисточниот дел од Република Македонија, градот Радовиш го зафаќа северозападниот дел од пространата Радовишко-струмичка котлина, односно горното сливно подрачје на Радовишка Река. Во 19 и 20 век Радовиш и околината биле под влијание на историските настани поврзани со Разловечкото, Кресненското и […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 22 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1721.- По две децении војување со Шведска, по што Русија излезе како нова сила на Балтикот, Петар Велики се круниса за цар. Тој изврши многу важни реформи со кои Русија ја изведе од средновековната заостанатост. 1752.- Умре Александар Скарлати, италијански композитор, диригент и чембелист, основач на таканаречената „Неаполска школа“ во областа на операта. Во своите дела (околу […]

Временска прогноза