Традиција, обичаи и култура

 • ЃУРЃОВДЕН, ПРАЗНИК НА ГОЛЕМИОТ СВЕТИ ГЕОРГИЈ ПОБЕДОНОСЕЦ -Празник на обновувањето на природата и на животот
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Денес се празнува Ѓурѓовден, празник во чест на Свети великомаченик Георгиј Победоносец, празникот на обновувањето на природата и на животот воопшто. Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се празнува на 6 мај според новиот или на 23 април според стариот календар. Тој се смета за најголем пролетен празник што го празнува не само […]

 • ВЕЛИКА САБОТА – ден пред Христовото вocкpeceние
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  На Велика Сабота во текот на денот се прават последните подготовки за празникот, а вечерта се очекува долгоочекуваниот празник. Својата проповед за небесното царство, т.е. за блажениот, спокоен и радосен живот, Христос ја започна на свои 30 години и проповедаше 3 години. Но, како Бог тој не замолкна како што секој човек замолкнува со својата […]

 • ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – ден од Страдалната седмица
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Велики четврток или Величетврток — ден од Страдалната седмица. Според источното христијанство тој е шестти ден од Страсната седмица, односно пет дена по Лазаровата сабота и четири по Цветници. А според западното христијанство тој е петти ден од страсната седмица, односно четири дена по Цветници. На овој ден се прави спомен на светото миење на […]

 • ГОЛЕМИОТ ПРАЗНИК ВЕЛИГДЕН -празникот на Христовото Воскресение
  Posted in: Вести, Македонија, Традиција, обичаи и култура

  Православните христијани се подготвуваат за прославување на најрадосниот христијански празник – Велигден, празникот на Христовото Воскресение. Со отворени срца, смиреност и радост, верниците гo прославуваат враќањето на Исус Христос од мртвите и победата над смртта, поздравувајќи се со зборовите „Христос Воскресе – Вистина Воскресе!“. Јајцето е најпопуларниот симбол на најсветлиот христијански празник. Традиционално пред Велигден […]

 • ЦВЕТНИЦИ
  Posted in: Традиција, обичаи и култура

  Празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица, секогаш е една недела пред Велигден и се празнува во спомен на влегувањето на Исус Христос во Ерусалим, кога неговите ученици и симпатизери со цвеќе и врбови гранчиња, како и со својата облека, му го постилале патот. Саботата пред Цветници се вика Лазарева Сабота или […]

 • ЛАЗАРЕВА САБОТА, ЛАЗАРА -за многу години
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Свети Лазар четвородневниот саботата пред Цветници, осум дена пред Пасха Една недела пред Велигден е празникот Цветници, а саботата пред Цветници се вика Лазарева Сабота или Лазарица. Светиот Лазар, брат на Марта и Марија, беше родум од Витанија, близу Јерусалим. Во време на својот живот на земјата Господ Исус Христос често го посетуваше домот на […]

 • РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ
  Posted in: Вести, Македонија, Традиција, обичаи и култура

  Православните христијани интензивно се подготвуваат за прославување на најрадосниот христијански празник – Велигден, празникот на Христовото Воскресение. Од управата на двата храма во Радовиш информираат дека во петок низ центарот на градот Радовиш ќе има Литија со плаштеницата, во сабота ќе се одржи традиционалното вртење околу храмовите – Во известувањето се препорачува да се почитуваат […]

 • МЛАДЕНЦИ, СВ. 40 МАЧЕНИЦИ – празник на младоста и љубовта!
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Празникот на пролетта 22. март младите го празнуваат како свој ден, како ден на младоста, љубовта и убавината.Истиот ден Светата православна црква го празнува споменот на четириесетте воjници од Севастија кои маченички загинале за Христовата вера. Православна црква денеска го празнува споменот на 40-те војници од Севастија кои го дадоа својот живот за верата на […]

 • ПОЧНУВА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Од понеделник,  почнува големиот Велигденски пост, најдолгиот од четирите големи во православната вера. Постот не значи само откажување од мрсна и обилна храна, туку и контрола на страстите, откажување од пијанства, веселби и радости. Светите отци, постот го нарекуваат мајка на здравјето, а и современиот начин на исхрана сè повеќе му придава значење на постот, […]

 • ПРОЧКА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Прочка или Велики поклади, е ден во православното христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на Велигденскиот пост. Датата на Прочка се менува во зависност од датата на Велигден, и секогаш е точно на 7 недели пред Велигден. Од верски аспект, Прочка е една од манифестациите на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните, кој […]

Временска прогноза