Радовишки марифети

 • Радовишки марифети: ПРЖЕНО МЕСО СО ПРАЗ
  Posted in: Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и самуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна. Иако, генерално, традицијата е распостранета секаде во Македонија, постојат неколку оригинални […]

 • Радовишки марифети: САЗДРМА
  Posted in: Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и самуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна. Иако, генерално, традицијата е распостранета секаде во Македонија, постојат неколку оригинални […]

 • Радовишки марифети: САМУН
  Posted in: Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и самуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна. Иако, генерално, традицијата е распостранета секаде во Македонија, постојат неколку оригинални […]

 • Радовишки марифети: ТАТЛИЈА
  Posted in: Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и самуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна. Иако, генерално, традицијата е распостранета секаде во Македонија, постојат неколку оригинални […]

 • Радовишки марифети: МОДРИ ПАТЛИЏАНИ ЗА ЗИМНИЦА
  Posted in: Магазин, Радовишки марифети

  Кој пробал знае – Модриот патлиџан во тегла за зимница има многу посебен вкус. Како и секој друг рецепт за зимница, почнувајќи од пиперките на 100 начини, руските салати и туршиите, така и модриот патлиџан во саламура е традиција во нашите радовишки марифети. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 кг модар патлицан 1 литар вински оцет 1 литар […]

 • Радовишки марифети: Традиционален АЈВЕР
  Posted in: Вести, Магазин, Радовишки марифети

  Радовишки АЈВЕР – есенски мирис во воздухот Ајверот е еден од традиционалните Радовишки специјалитети, највкусен македонски специјалитет и главен дел од зимницата, а за негова подготовка потребно е доста напорна работа. Во Радовиш и Македонија најголем број домаќинства го подготвуваат во домашни услови по традиционален рецепт. Подготовката на ајверот е кон крајот на летото и […]

 • Радовишки марифети: БАКЛАВА
  Posted in: Вести, Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и самуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна. Иако, генерално, традицијата е распостранета секаде во Македонија, постојат неколку оригинални […]

 • Радовишки марифети: МАЛИЏАНО
  Posted in: Вести, Магазин, Радовишки марифети

  Измиените чушки зелени ајверки (пиперки) и модри патлиџани се печат. Се лупат убаво, се остсрануваат семките и се ставаат во мрежеста вреќичка преку ноќта да се исцедат. Наредното утро се мелат на машинка. На газеро од шерпата (дното) се става околу 200 мл. од зејтинот и се става целата измелена смеса, па се става на […]

 • Радовишки марифети: ДРОБ САРМА ВО КАЈЦА
  Posted in: Вести, Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и сомуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна.   Дроб сарма во кајца Потребни состојки: 0,5 гр. црн јагнешки дроб, […]

 • Радовишки марифети: КВАЧКА
  Posted in: Вести, Магазин, Радовишки марифети

  Радовиш, како град со мултикултурно живеење, има голем потенцијал да привлече внимание со својата традиционална кујна. Мирисот на лебот, баклавите и сомуните испечени во фурна на жар, специфичната афионова сол, маџуните и ашурето се само дел од „марифетите“ што ја прават посебна радовишката кујна.   Квачка Подготовка: На почетокот се зема 1,5 кг. кромид, се лупи, […]

Временска прогноза