Магазин

 • МАНДАРИНА-совршено овошје
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Мандарината (Citrus tangerine) е билка која припаѓа на фамилијата Rutaceae, од родот агруми. Претставува зимзелено дрво со широки листови, а плод сличен на портокал, чија кора многу полесно се лупи, а вкусот е посладок. Води потекло од Југоисточна Кина каде расте повеќе од 3000 години, а во Европа е пренесена во 19-от век. Наводно своето име […]

 • ГРАВ – неговите вредности …
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Гравот е едногодишно растение од фамилијата мешунки која во Европа дошла од Америка во 16-от век, и тоа заедно со пченката и компирот. Во принцип разликуваме два типа на грав: млад и сув. Младиот грав е достапен само неколку месеци во годината, додека сувиот можете да го купите во секое време. Гравот е можеби и […]

 • ПЕЧУРКИ -храна, зачин, лек!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Старите Еѓипјани мислеа дека печурките не се храна за потчинетата класа, туку тие се исклучиво резервирани и наменети за исхрана на фараоните. За разлика од нив, Римјаните ги служеа печурките на трпеза во текот на свечености и веруваа дека им дават посебна сила на на нивните војници. Во целиот свет, меѓу многубројни народи, печурките биле […]

 • МОЌТА НА ДИВИОТ ЛУК!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Сремуш (Див лук) е самоникната јадлива билка со исклучителна лековитост и широк спектар на делување! Oваа чудесна билка, која природата и ја подарила и на Македонија во изобилство треба да се искористи на вистински начин. Дивиот лук во 1996-тата година е прогласена за медицинска билка на годината во Европа, а познатиот природонаучник др.Кунцл вели дека […]

 • ПОНЕДЕЛНИК, 8-МИ АПРИЛ НЕРАБОТЕН ДЕН
  Posted in: Вести, Магазин

  Министерството за труд и социјална политика соопши дека согласно Законот за празниците, 8 април (понеделник), Меѓународниот ден на Ромите е неработен ден за граѓаните припадници на ромската заедница во Република Македонија. Од Министерството за труд и социјална политика на граѓаните припадници на ромската заедница во Република Македонија им го честитаат Меѓународниот ден на Ромите.   […]

Временска прогноза