Македонија

 • УЧИЛИШТЕТО ВО ИЊЕВО ЌЕ СЕ РЕКОНСТРУИРА ВО ЕНЕРГЕТСКО ЕФИКАСНО – ПРЕЗЕНТИРАН ПРОЕКТОТ „3ЕМ“
  Posted in: Вести, Македонија, Репортажа

  Започнува реализацијата на инплементација на мерки за енергетска ефикасност во ООУ„Орце Николов“ Ињево Општина Радовиш е еден од петте партнери на проектот „3ЕМ“ , кој беше презентиран вчера на средбата меѓу претставниците на општините Валандово, Радовиш и Серес, како и претставници од музичкиот конзерваториум во Грција и претставници од Церт. Со отпочнувањето на реализацијата на […]

 • (Фото) ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА НОВАТА ПРЕЧИСТИТЕЛНА СТАНИЦА ВО РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Македонија, Радовиш

  Вложувањето во изградба на пречистителни станици е исклучително важно за заштита на животната средина и за заштита и унапредување на здравјето на граѓаните, наводнувањето на земјоделските површини ќе се врши со чиста и здрава вода, што е предуслов за производство на здрава храна.   Во Радовишката река нема повеќе да се одлеваат отпадни води, туку […]

 • РАДОВИШ ЌЕ ДОБИЕ ПРЕЧИСТИТЕЛНА СТАНИЦА ЗА ОТПАДНИ ВОДИ
  Posted in: Вести, Информатор, Македонија

  Во Радовиш денеска ќе биде пуштена во употреба нова пречистителна станица за третман на урбани отпадни води, финансирана во рамки на ИПА програмата.    На пуштањето во употреба на станицата ќе присуствуваат премиерот Зоран Заев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки и евроамбасадорот Самуел Жбогар и  домаќинот […]

 • (Фото) „КАЛАБАЛАК 2018“
  Posted in: Вести, Култура, Македонија, Репортажа

  Во саботата во Радовиш беше одржано четвртото издание на Фестивалот „Калабалак“ организирано од страна на Experience.    “Калабалак”- е електронски музички фестивал кој традиционално се оддржува  во Радовиш, оваа година како главна ѕвезда на вечерта беше  JUSTIN MYLO –диџеј и продуцент кој веќе има настапувано на сите најголеми музички фестивали ширум светот како Ultra Music Festival (Miami), Tomorrowland (Belgium), EDC […]

 • 5. СВЕТСКА СРЕДБА НА ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА
  Posted in: Информатор, Македонија

  Од 19-22 Јули во Скопје ќе се одржи Петтата светска средба на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија. Здружението за заштита на човековите права од Радовиш упатува покана до сите заинтересирани граѓани кои сакаат да бидат дел од оваа средба, дека е организиран бесплатен превоз на 20 јули, а тргнувањето ќе биде во 07.00 […]

 • ОДРЖАНА НАЈГОЛЕМАТА СРЕДБА НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА
  Posted in: Вести, Конче, Македонија, Репортажа

  Вчера на Манастирскиот комплекс Св.Ѓeорги кај с.Ораовица, се одржи традиционалната Пензионерска средба, која беше во организација на Здружението на пензионерите од општините Радовиш и Конче.    На оваа традиционална средба присуствуваа пензионери од сите здруженија на пензионерите во Македонија, а се претпоставува дека имаше преку 5,000 присутни пензионери.

 • КРЕАТИВНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА „ЦВЕЌЕТО ВО МАКЕДОНСКАТА ПОЕЗИЈА“
  Posted in: Вести, Култура, Македонија, Репортажа

  Во организација на Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ – Радовиш на 10 и 11 јули 2018 год.  се одржа креативна ликовна работилница на тема „Цвеќето во македонската поезија и уметност“ која ја водеше познатиот ликовен уметник Живко Поповски – Цветин. Работилницата е дел од програмата на Радовишка културна сцена 2018, што ја реализира општина Радовиш […]

 • (Фото+Видео) ПОРИБУВАЊЕ НА МАНТОВО И КОНЧЕ 1 И 3
  Posted in: Вести, Конче, Македонија, Радовиш

  Концесионерот ЗЛРД Студенец од Конче денес изврши порибување со 200 кг. Крап на езерото Мантово и 100 кг. Крап на езерата Конче 1 и 3.   ПОРИБУВАЊЕ НА МАНТОВО И КОНЧЕ 1 И 3 ПОРИБУВАЊЕ НА МАНТОВО И КОНЧЕ 1 И 3Концесионерот ЗЛРД Студенец од Конче денес изврши порибување со 200 кг Крап на езерото […]

 • ВО НЕДЕЛА НА МАНАСТИРСКИОТ КОМПЛЕКС СВ. ГЕОРЃИ ЌЕ СЕ ОДРЖИ НАЈГОЛЕМАТА СРЕДБА НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА
  Posted in: Вести, Информатор, Македонија

  И оваа година во организација на Здружението на пензионерите од општините Радовиш и Конче, на 15 јули 2018 год. (Недела) на Манастирскиот комплекс Св.Ѓeорги кај с.Ораовица, ќе се одржи традиционалната Пензионерска средба.   Културно-забавната програма започнува во 11:00 часот.   Здружението на пензионери ги поканува граѓаните на општина Радовиш да бидат дел од оваа пензионерско […]

 • КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО ВО ГРЦИЈА ВОЗИТЕ БЕЗ МЕЃУНАРОДНА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА
  Posted in: Вести, Македонија

  Граѓаните кои патуваат со автомобил во странство, покрај потребата да имаат зелен картон, патничко осигурување, неопходно е да имаат и меѓународна возачка дозвола, која има важност три години. Во земјите од регионот, меѓу кои и Грција и Хрватска, Македонците задолжително треба да поседуваат меѓународна возачка, во спротивно казната изнесува околу 200 евра. Ваква дозвола треба […]

Временска прогноза