Свет

 • ПРВИ ДЕКЕМВРИ Е СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ СИДА
  Posted in: Вести, Магазин, Свет

  Први декември е светскиот ден за борба против СИДА. За да се заштитите од оваа болест, најважно е да бидете добро информирани. Ова се неколку основни факти што треба да ги знаете: Според податоците од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) согласно постоечката евиденција на пријавени случаи заклучно со 31 октовмри 2023, кумулативниот број на лица […]

 • 21 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА МИРОТ
  Posted in: Вести, Магазин, Свет

  Секоја година на Светскиот ден на мирот се одбележува од целиот свет на 21 септември. Генералното собрание го прогласи ова како ден посветен на зајакнување на идеалите за мир меѓу сите народи и народности . На Меѓународниот ден на мирот насилствата и војните треба да запрат барем на еден ден. На денешниот ден, народите на Земјата треба […]

 • АМБАСАДОРОТ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА ОПШТИНА РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Свет

  Денес во официјална посета на општина Радовиш беше амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Дејвид Гир. Во рамките на посетата, амбасадорот оствари средба со Градоначалникот Ацо Ристов и со членовите на Советот на општина Радовиш. На средбата амабасадорот Гир беше запознаен со клучните специфики на општината, нејзината историја, култура и сл. а се дискутираше и […]

 • ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ
  Posted in: Вести, Времеплов, Свет

  Светот денеска го одбележува Денот на победата над фашизмот. На 9 мај 1945 година со потпишувањето на безусловна капитулација на нацистичка Германија, официјално беше ставен крај на Втората светска војна во која учествуваа 61 земја, со вкупно 2,1 милјарда жители или 96 отсто од светското население и која однесе повеќе од 50 милиони животи. Безусловната капитулација на […]

 • 8 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА ЦРВЕНИОТ КРСТ И ЦРВЕНАТА ПОЛУМЕСЕЧИНА
  Posted in: Вести, Македонија, Свет

  На 8 мај 1828 година роден е големиот хуманист Анри Динан, основоположник на идејата за движењето на Црвениот крст. Во негова чест 8 мај се одбележува како Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина, а неделата од 8-15 мај, како Недела на Црвениот крст и Црвената полумесечина.  Насекаде во светот Меѓународното Движење на Црвениот […]

 • ДЕНЕС Е СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО
  Posted in: Вести, Свет

  Светски ден на здравјето — ден посветен на подигање на свеста за здравјето на луѓето ширум светот кој се одбележува на 7 април секоја година, под покровителство на Светската здравствена организација (СЗО). Во 1948 г. СЗО го одржала своето Здравствено собрание, на кое е решено 7 април секоја година да се одбележува како ден на […]

 • СКРАТЕНО ПРЕПОРАЧАНОТО ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА КАРАНТИНОТ ОД СТРАНА НА СЗО
  Posted in: Вести, Свет

  Светската здравствена организација (СЗО) денеска го скрати препорачаното времетраење на карантинот за лицата изложени на коронавирусот. СЗО соопшти дека оние кои имаат негативен тест сега можат да го прекинат карантинот по седум дена наместо претходно препорачаните 14 денови. Онаму каде што тестирањето за скратување на карантин не е можно, изолацијата може да се прекине по […]

 • ВО ГРЦИЈА СЕРТИФИКАТИТЕ ИМААТ РАЗЛИЧНО ВРЕМЕТРАЕЊЕ ПРИ ВЛЕЗ И ВО ВНАТРЕШНОСТА НА ЗЕМЈАТА
  Posted in: Вести, Свет

  Сертификатите  за вакцинација и прележан Ковид-19 во Грција имаат различно времетраење при влез и во внатрешноста на земјата.   Согласно двете министерски одлуки, едната со предусловите за патување во земјата, а другата со мерките за заштита на јавното здравје во самата земја, што денеска стапија во сила, а со оглед на тоа дека рестрикциите во Грција […]

 • ВО БУГАРИЈА ВЛЕЗ СО НЕГАТИВЕН ПЦР ТЕСТ И ПОТВРДА ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ ПРЕЛЕЖАН КОВИД
  Posted in: Вести, Свет

  Сите лица граѓани на  Македонија, Израел, Турција и Србија кои доаѓаат во Бугарија од четврток мора да имаат и зелен сертификат и негативен ПЦР тест. Тоа е наредба од бугарската министерка за здравство Започнувајки со 20 јануари, државјани на Македонија, Израел, Турција и Србија и членовите на нивните семејства кои пристигнуваат од земја-членка на Европската […]

 • РУСКИОТ АМБАСАДОР ВО МАКЕДОНИЈА ГО ПОСЕТИ РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Македонија, Радовиш, Свет

  Денес во посета на општина Радовиш беше Амбасадорот на Руската Федерација во Македонија, Неговата Екселенција Г-дин Сергеј Баздникин. На протоколарната средба со градоначалникот на општина Радовиш – Ацо Ристов, беа разменети мислења на повеќе актуелни теми, вклучувајќи ја економската состојба во државата и општината како и можнстите за соработка помеѓу наши локални компании и компании […]

Временска прогноза