Традиција, обичаи и култура

 • СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ-ЧУДОТВОРЕЦ
  Posted in: Традиција, обичаи и култура

  Свети Наум му беше најблизок соработник на божествениот Климент, а и на светите браќа Кирил и Методиј. Со последниве тој беше заедно во нивната мисија во Моравија. Потоа некое време престојуваше во престолнината на Бугарија, Плиска, а најпосле дојде да биде учител во охридско, во времето кога Климент стана епископ. Потоа тој основа манастир на […]

 • МАКЕДОНСКИ ОБИЧАИ: БАДНИК ИЛИ КОЛЕДЕ И ЛЕПЧЕ СО ПАРИЧКА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Бадник или Коледе се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6. јануари секоја година, а Божиќ на 7. јануари. Суштината на празникот е во радоста на христијаните пред големиот ден – Христовото раѓање. Истовремено, со овој ден […]

 • ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТИ НИКОЛА ЧУДОТВОРЕЦ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Пра­вос­лав­ни­те хрис­ти­ја­ни во Ма­ке­до­ни­ја го праз­ну­ва­ат Све­ти Ни­ко­ла Чу­дот­во­рец, све­те­цот заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците, пе­ка­рите, ап­те­ка­рите, тр­гов­ците, пат­ни­ците… Све­ти Ни­ко­ла е еден од нај­по­чи­ту­ва­ни­те светци, a го сла­ват и пра­вос­лав­ни­те и ка­то­ли­ците, но и дел од мус­ли­ма­ните, осо­бе­но во Тур­ција. Во Ма­ке­до­ни­ја и во све­тот има без­број цр­кви, ма­нас­тири, ико­ни и фрески, […]

 • ДЕНЕС Е СВЕТА ВЕЛИКОМАЧЕНИЦА ВАРВАРА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Погубена од својот татко затоа што била христијанка. Еден од поголемите празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот на светата великомаченица Варвара.  Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Затоа што била христијанка ја погубил нејзиниот татко, кој […]

 • МАКЕДОНИЈА ГО ПРАЗНУВА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
  Posted in: Времеплов, Култура, Традиција, обичаи и култура

  (СЛО – ВЕН – СЛОВО НА BЕНЕТИТЕ – Значи јазикот на Bенетите) Свети Климент Охридски  е роден 836г. а умрел 916г. во Охрид, е еден од учениците на Кирил и Методиј кој учествувал во извршувањето на Моравската мисија. По смртта на Св. Методиј бил истеран од Панонија од Германците и побарал спас во Бугарија, која управувала […]

 • ДЕНЕСКА СЕ ПРАЗНУВА ПРЕЧИСТА БОГОРОДИЦА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Се празнува Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Евангелистите сведочат дека праведните Јоаким и Ана долго немале деца. Го молеле Бога да им даде […]

 • ЗАПОЧНУВА БОЖИЌНИОТ ПОСТ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Верниците од утре до 6. јануари идната година треба да се воздржуваат од лоши мисли и храна. За православните христијански верници кои се водат според стариот Јулијански календар почнува божикниот пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божик 7 јануари – денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божик не се менува, […]

 • СВЕТИ ВЕЛИКОМАЧЕНИК ДИМИТРИЈ (МИТРОВДЕН)
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Меѓу поголемите есенски празници поврзани со домашни служби спаѓа и празникот Митровден што се празнува во спомен на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наречен уште и чудотворец и мироточив. Овој празник претставува и меѓник меѓу летниот и зимскиот период од годината. Овој празник меѓу народот е познат како Митровден и се празнува на 8 ноември според […]

 • ЗАДУШНИЦА– спомен за починатите
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Црквата го нарекува рамноапостол заради неговите успеси во проповедта на Евангелието, слични како на апостолите. Во време на император Антонин беше епископ во Ерапол, Фригија. Заради неговиот доблесен живот и чудата што ги правеше во Христово име, малку по малку се крсти целиот Ерапол, инаку до тоа време скоро чисто пагански град. На старост бил […]

 • ПРАЗНУВАЊЕ НА СВ. ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА (ПЕТКА)
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Оваа славна светителка се роди во градот Епиват, меѓу Силинаврија и Цариград. Родителите ѝ беа богати и благочестиви христијани, а освен Петка имаа и еден син, Ефтимиј, кој за време на животот се замонаши и подоцна стана угледен епископ Малитски. Култот кон света Петка кај нашиот народ е многу раширен. Таа се смета за заштитничка […]

Временска прогноза