Вести

 • ЗАВРШИ РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПРОЕКТОТ „VoicEU“ ОД ПРОГРАМАТА ЕВРОПА ЗА ГРАЃАНИТЕ
  Posted in: Вести, Радовиш

  Со реализација на петтата по ред и завршна конференција која се одржа во Солун, Грција, општина Радовиш го заокружи учеството во добиениот проект „Value the Voice of Citizens for Understanding Euroscepticism“ или скратено VOICEU Project. Во овој проект, кој се реализираше преку програмата „Европа за граѓаните 2014-2020“, потпрограма Демократската ангажираност и граѓанско учество – Мрежа на градови, општина Радовиш беше партнер […]

 • ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ОПШТИНА ТАШКОПРУ, РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА ВО ПОСЕТА НА РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Радовиш

  Градоначалникот Герасим Конзулов, оствари средба и прием на Градоначалникот Недрет Гулен од општина Ташкопру од Република Турција Градоначалникот Гулен во изминатите денови беше присутен на повеќе средби и настани кои се организираа во општините Радовиш и Конче, а по повод 21 декември-Денот на наставата на Турски Јазик во Република Македонија.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОД ООУ „КРСТЕ П. МИСИРКОВ“ СО УСПЕСИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК
  Posted in: Вести, Репортажа

  На 16 Декември во организација на ПСУ ,,Јахја Кемал” во Струмица беше организиран осмиот регионален испит по англиски јазик за стипендии за учениците од 9 одделение од основното образование. На овој регионален натпревар по англиски јазик зедоа учество општинските основни училишта од Југоисточниот регион со голем број на ученици од основните училишта. ООУ,, Крсте Петков […]

 • ФА ПОДАРЕШАНИ СО НАСТАП ВО КОПЕР,СЛОВЕНИЈА
  Posted in: Вести, Култура

  Фолклорниот ансамбл Подарешани гостуваше во Копер, Словенија каде што учествуваше на Меѓународниот фолклорен фестивал „Сонце“ кој за прв пат беше организиран од МКД „Кочо Рацин“ од обала Копер. На овој фестивал покрај домаќините МКД „Кочо Рацин“ и нашиот ансамбл „Подарешани“ настапија и АКУД „Коло“ од Копер, а присуните гости ги забавуваше „Носталгија Бенд“ од Копер.

 • КОНЧЕ: СВЕЧЕН НАСТАН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ТУРСКАТА НАСТАВА ВО МАКЕДОНИЈА
  Posted in: Вести, Конче, Репортажа

  Овој свечен настан традиционално се организира секоја година во општина Конче, по повод  21 декември-Денот на наставата на Турски Јазик. На оваа свечена прослава настап имаа повеќе фолклорни ансамбли односно Фолклорна група од село Бучим, фолклорна група од село Дедино, фолклорна група на село Аликоч и Коџалија, и фолклорна група од Конче. Во склоп на […]

 • ЈУГОИСТОКОТ ЌЕ ГРАДИ ПРИФАТИЛИШТА ЗА КУЧИЊА
  Posted in: Вести, Македонија

  Десетте општини од југоисточниот плански регион заеднички ќе го решаваат проблемот со кучињата бездомници. Преку центарот за развој идната година планираат да изградат две прифатилишта за кучиња и тоа во Струмица и Гевгелија. Ова e заклучокот на градоначалниците од југоистокот кои овој проблем го нотираа како приоритет за решавање идната година, јави 24 Вести. „Планирани се […]

 • МАЈИЌ ОД РК РАДОВИШ ПРВ СТРЕЛЕЦ ВО РАКОМЕТНАТА СУПЕРЛИГА
  Posted in: Вести, Спорт

  Иако РК Радовиш беше слободен во 14. коло од Супер лигата, Мирко Мајиќ остана во водство на Листата на стрелците и ќе остане на ова место до почетокот на пролетниот дел од сезоната во кој ќе бидат одиграни уште четири кола. Мајиќ има убедливо водство и засега нема конкуренција така што останува со убавата предност […]

 • ВО БЛИЗИНА НА „ДАМЈАН“ ПРОНАЈДЕН НАЈГОЛЕМИОТ АНТИЧКИ РУДАРСКИ ГРАД
  Posted in: Вести, Македонија

  Во близина на напуштениот рудник „Дамјан“ кај Радовиш пронајден најголемиот антички рударски град Марчово Овој град кој и во турските списи од средниот век бил споменуван како најголем, конечно е откриен во близина на радовишкиот напуштен рудник за железо Дамјан. Заврши децениската потрага по изгубениот антички рударски град Марчово. Овој град кој и во турските […]

 • ОДБОЈКАРИТЕ ОД ООУ „КОСТА РАЦИН“ ПОДАРЕШ ПРВИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ ЛИГА НАТПРЕВАР
  Posted in: Вести, Репортажа, Спорт

  Учениците одбојкари од ООУ „Коста Рацин“ од Подареш на регионалниот турнир во Одбојка за основините училишта кој беше одржан во Пробиштип го освоија првото место.       На овој мини-турнир учествуваа училишта од Велес, Пробиштип и Радовиш. Нашиот град покрај одбојкарската екипа од Подареш, имаше и втор претставник и тоа ООУ „Никола Карев“. Финалниот натпревар […]

 • РАДОВИШ СО НОВОГОДИШЕН АМБИЕНТ
  Posted in: I Love Radovis, Вести

  Во текот на изминатите денови низ градот се работеше на украсување по повод престојните новогодишни и божиќни празници, екипите работеа и во текот на изминатата ноќ. Се надеваме дека Радовиш ќе добие прекрасен новогодишен амбиент.

Временска прогноза