Радовишка околија

 • 119 ГОДИНИ ОД ПАЛЕЊЕТО НА ВАРОШКОТО МААЛО ВО РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  По илинденското востание во градот дејствувале врховистички групи и фракции помеѓу фамилии чорбаџиски во Радовиш кој се бореле помеѓу себе за превласт. Ваквата одмазда меѓу овие две семејство имала голем негативен одраз врз заедничката борба што се водела за ослободување од турското ропство. Четата на војводата Симеон Молеров се сместила во „Варошот“ во куќата на големиот […]

 • ВО ЗНАК НА СЕЌАВАЊЕ „6-ти Ноември- денот на ослободувањето на град Радовиш“
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовишка околија

  СПОМЕНИКОТ НА ПАДНАТИТЕ БОРЦИ Радовиш — град во југоисточниот дел од Република Македонија. Градот е втор по големина во југоисточниот регион, сместен во подножјето на планината Плачковица. Градот Радовиш за прв пат се споменува во 1019 год. во Грамотата на византискиот цар Василиј II а така се викала и средновековната жупа, што покажува дека градската […]

 • РАДОВИШ 1944-1964 -Сеќавање: „20 години слободен Радовиш“
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовишка околија

  Фото албум од 1964 година изработен од Фотосекцијата на Основното училиште „Моша Пијаде“ од Радовиш, со учителот Душко Павиќевиќ по повод „20 години слободен Радовиш“ 06.11.1964 година.    Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови  

 • „22 ОКТОМВРИ“ – Денот кога Радовиш беше запален од страна на фашистичкиот окупатор во 1944 година
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовиш, Радовишка околија

  „79 Години од палењето на Градот Радовиш од страна на фашистичкиот окупатор“ Сместен во југоисточниот дел од Македонија, градот Радовиш го зафаќа северозападниот дел од пространата Радовишко-струмичка котлина, односно горното сливно подрачје на Радовишка Река. Во 19 и 20 век Радовиш и околината биле под влијание на историските настани поврзани со Разловечкото, Кресненското и Илинденското […]

 • „РАДОВИШКИОТ ЈАВОР„ И УШТЕ ДЕСЕТ СТАРИ СТЕБЛА СЕ ПРОГЛАСУВААТ ЗА ПРИРОДНА РЕТКОСТ
  Posted in: Вести, Радовишка околија

  Министерството за животна средина и просторно планирање согласно Законот за заштита на природата спроведе постапка за прогласување на природни реткости за 10 стари стебла со исклучителни хабитуелни карактеристики во неколку општини. Радовишкиот јавор е најстарото и најголемото дрво во градот Радовиш, се наоѓа на улица Гоце Делчев и улица Јавор или на самиот почеток на […]

 • Локалитет ЧУКАТА – Езеро Мантово (Фото)
  Posted in: Вести, Конче, Радовишка околија

  Природни убавини, патека која е обележана до самиот врв на овој локалитет, и прекрасниот поглед кон езерото Мантово. ➡️ Локалитет Чуката – Езеро Мантово     Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови  

 • Видео: СНИМКА ОД РАДОВИШ ОД 1968 ГОДИНА
  Posted in: Времеплов, Радовишка околија

  Снимка за време на одржувањето на „Карамановите поетски средби“ Непозната снимка од Радовиш која е направена во 1968 година од страна на Љубомир Донски од Штип, и е приватна колекција -дигитализирана од страна на Александар Донски.   „Татко ми Љубомир Донски се гордееше што неколку години (во 1950-те) бил наставник во СОУ „Коста Сусинов“.  Инаку […]

 • ПЛАНИНА ПЛАЧКОВИЦА
  Posted in: Вести, Радовишка околија

  Плачковица — средновисока планина во источниот дел на Република Македонија. Највисока точка е врвот Лисец со височина 1 754 м. Се издига помеѓу градот Радовиш и Струмичко-радовишката Котлина на југ и Кочанската Котлина на север, во правец северозапад-југоисток. Постојат повеќе легенди за потеклото на името на планината Плачковица.   Прва легенда Постојат две верзии на […]

 • Убавините на Езерото Мантово, заедно со Конче и неговата богата историја!
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  МАНТОВО – езеро во југоисточниот дел на Македонија. Сместено е на 15 км од Конче, 18 км од Радовиш и 25 км од Штип. Езерото има издолжен облик и зафаќа вкупна површина од 4,49 км2. Административно, езерото во целост се наоѓа во Општина Конче. Езерото Мантово е изградено на реката Крива Лакавица во 1978 година, […]

 • АЦО КАРАМАНОВ
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  Ацо Караманов (31. I. 1927 – 7. X. 1944) е македонски поет, раскажувач, романсиер и револуционер. Тој е еден од најистакнатите, најталентирани млади македонски личности во годините на Втората Светска Војна. Во својот краток живот, Караманов прави вистински творечки подвиг и со своето дело кое има високи естетски вредности ќе остави траен белег во македонската […]

Временска прогноза