Македонија

 • ЗАМЕНА НА РЕГИСТАРСКИТЕ ТАБЛИЧКИ СО ОЗНАКА МК СО НОВА (NMK) ВО ОВЛАСТЕНИ СТАНИЦИ
  Posted in: Вести, Македонија

  Замената на регистарските таблички со ознака МК со нова НМК (NMK) граѓаните треба да ја направат во овластени станици за технички преглед, а тоа ќе ги чини од 1400 до 1500 денари. Министерството за внатрешни работи деновиве информираше дека граѓаните и правните субјекти, односно сопствениците на возила дека заклучно со 12.02.2024 мора да извршат промена на регистарските таблички со ознаката МК со […]

 • ОД 1 ФЕВРУАРИ ПОСКАПУВААТ ПОШТЕНСКИТЕ УСЛУГИ
  Posted in: Вести, Македонија

  Од 1 февруари поскапуваат стандардните поштенски услуги во внатрешниот сообраќај на АД Пошта со одобрение од Агенцијата за пошти како регулаторно тело. Регулираниот поштенски оператор веќе го објави новиот ценовник на својата веб-страница. Писмото до 50 грама од 25 денари од следната среда поскапува на 36 денари. И препорачаната цена поскапува и таа сега изнесува 90 денари […]

 • 21 ДЕКЕМВРИ-Ден на наставата на турски јазик, национален празник на Турците во Македонија
  Posted in: Вести, Македонија, Традиција, обичаи и култура

  Припадниците на турската заедница во земјава денеска го одбележуваат Денот на настава на турски јазик, кој е единствен национален празник на Турците во Македонија и од 2007 година е неработен ден за нив. На 21 декември  се одбележува почетокот на наставата на турски јазик – на овој датум 1944 година, во основното училиште „Тефејуз“  во […]

 • ДЕНЕСКА, 21 ДЕКЕМВРИ НЕРАБОТЕН ДЕН
  Posted in: Вести, Магазин, Македонија

  Министерството за труд и социјална политика соопштиа дека согласно со Законот за празниците, Денот на настава на турски јазик е неработен ден за граѓаните припадници на турската заедница во Република Македонија.   На сите граѓаните припадници на турската заедница од редакцијата на RadovisNews им го честитаме празникот „Денот на наставата на турски јазик“.   Преземањето […]

 • НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ВО 2023 ГОДИНА
  Posted in: Вести, Магазин, Македонија

  Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2023 година неработни денови се: За сите граѓани 01 јануари (недела), Нова Година, 02 јануари (понеделник) е неработен ден 07 јануари (сабота), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар, 17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар, 21 април (петок), Рамазан […]

 • СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” – 8 Декември (четврток) неработен ден
  Posted in: Вести, Магазин, Македонија

  Согласно Законот за празниците, 8 декември 2022 година (Четврток) „Св. Климент Охридски” е неработен ден за сите граѓани на Македонија Свети Климент Охридски (роден во околу 840 година – починал на 27 јули 916 година во Охрид) — еден од првите средновековни словенски светци, научник, писател и просветител на Словените. Свети Климент Охридски бил еден […]

 • СВЕТСКИ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ
  Posted in: Вести, Македонија, Свет

  Денес с одбележува како Меѓународен ден на лица со посебни потреби. На овој ден најмногу внимание се посветува на потребите и проблемите кои ги имаат и со кои се соочуваат токму овие лица. Според податоците на Светска здравствена организација, над една милијарда луѓе во светот живеат со некој вид на хендикеп. Стапката на инвалидност постојано […]

 • ДОДЕЛЕНА ЕВРОПСКА ОЗНАКА ЗА ИЗВОНРЕДНО УПРАВУВАЊЕ ЗА ОПШТИНА РАДОВИШ
  Posted in: Вести, Македонија, Радовиш

  На девет општини од Македонија, шест од Косово и три од Хрватска вчера им беше доделена „Европска ознака за извонредно управување” од страна на Европската асоцијација за локална демократија (АЛДА). Како што е наведено, овие девет општини учествуваа во проектот и успешно го спроведоа процесот на самооценување на нивната работа, при што покажале високо ниво […]

 • ОБВРСКА ЗА ВОЗАЧИТЕ – ВО ВОЗИЛО САМО СО ЗИМСКА ОПРЕМА
  Posted in: Вести, Магазин, Македонија

  Да потсетиме дека од 15 ноември е обврската за носење на зимска опрема во автомобилите која ќе трае до  15 март, и е задолжително поседувањето пропишана зимска опрема, согласно одредбите утврдени во Правилникот за задолжителна опрема на возило, велосипед и запрежно возило за безбедно учество во сообраќајот на патиштата, како и на трактори за безбедно […]

 • СДСМ ВО РАДОВИШ СО ТРИБИНА: „КОНСОЛИДИРАНИ И СПЛОТЕНИ СИЛНО И ОДЛУЧНО КОН ИДНИНАТА“
  Posted in: Вести, Македонија

  Вчера во Центарот за култура „Ацо Караманов“ беше одржана трибина на која присуствуваше Јована Тренчевска – Претседателкана на Форум на жени на СДСМ о Министерка за труд и социјална политика. „Обезбедивме рекорден раст на пензиите, продолжуваме со вистинска грижа за сите.Првите две работи кои рековме дека во првиот месец од нашиот мандат ќе ги направивме […]

Временска прогноза